Menopauza predstavlja prekretnicu za ženu i njeno zdravlje, ali ujedno i temelj za najbolje godine života.

Nastup menopauze povezan je s genetikom. Iz tog razloga vrlo često liječnik postavlja pitanje o zadnjoj menstruaciji u životu majke, sestre i slično. Iako menopauza najčešće nastupa kao dio prirodnog procesa, ona može nastati kao rezultat hirurškog liječenja (u žena u kojih su odstranjeni jajnici) ili pak liječenja zloćudne bolesti (hemoterapija). Prijevremena menopauza nastupa prije 40-te godine života i može biti uzrokovana nizom faktora o kojima se i danas malo zna.

Zbog starenja žena, a dijelom i manjka hormona, dolazi do povećanog rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Najbrže napredovanje ateroskleroze i osteoporoze bilježimo u prvih pet do sedam godina menopauze. Deset godina kasnije, gotovo polovina žena boluje od koronarne srčane bolesti i (ili) generalizirane osteoporoze.

Više od 80% svih zloćudnih bolesti žena nastaju nakon 55. godine života, a incidencija im je najveća u sedmoj deceniji života. Manjak hormona u menopauzi dovodi i do većeg rizika nastanka neuroloških bolesti kao što su senilna demencija i Alzheimerova bolest koje su u značajnom porastu u svijetu i drastično smanjuju kvalitetu života.
 
 
Temeljni princip menopauzalne medicine je poboljšati kvalitetu života. Prvo i temeljno pravilo u menopauzalnoj medicini je promjena loših životnih navika kao što su prestanak pušenja i konzumacije alkohola, primjerena intelektualna i tjelesna aktivnost, adekvatna prehrana te razgovor sa svojim liječnikom o mogućnostima i oblicima liječenja menopauzalnih tegoba.
 

Važno je informisati žene u menopauzi da različite smetnje s kojima se susreću u tom životnom razdoblju nisu samo sastavni dio procesa starenja, već da se mogu suzbiti različitim oblicima terapije koji će ne samo značajno poboljšati kvalitetu života, već i prevenirati nastanak niza ozbiljnih bolesti i stanja.

Stoga se da zaključiti da znanje, samopouzdanje i životno iskustvo predstavljaju prave darove menopauze. Važno je posavjetovati se s vašim liječnikom koji će zasigurno imati odgovore na većinu vaših pitanja o problemima i tegobama s kojima se susrećete u menopauzi.

 

oznake:   menopauzabolesti