U Službenom listu Bosne i Hercegovine sutra će izaći nova lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba Zlatan Peršić iz Federalnog ministarstva za zdravstvo FBiH.

Naime, prošle sedmice je Vlada FBiH izmijenila i dopunila Odluku o Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH i Odluku o Listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti FBiH.

"Mi smo odmah nakon sjednice Vlade FBiH prema Službenom listu BiH uputili listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i prema našim saznanjima, ona bi sutra trebala biti poznata javnosti", kazao je Peršić za naš portal.

U prethodnom saopćenju Federalnog ministarstva za zdravstvo FBiH, navodi se kako je lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranjarevidirana jer je procijenjena potreba da u liječenju pojedinih bolesti bude omogućen novi doktrinarni pristupi kojim se preporučuje uvođenje i novih generacija generičkih lijekova.

Lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja iz 2013. godine

Federalna lista lijekova sadrži generičke nazive lijekova i na osnovu liste se usaglašavaju, odnosno donose kantonalne pozitivne liste lijekova, koje osim generičkih sadrže i zaštićene nazive lijeka. Prilikom izrade odnosno usaglašavanja pozitivnih listi lijekova kantona s Federalnom listom lijekova, kantoni su slobodni u odabiruzaštićenih naziva lijeka, ali onih proizvođača lijekova koji ispunjavaju predviđene kriterije utvrđene federalnom Odlukom.

To znači da Federalna lista lijekova predstavlja osnovu na temelju koje svako kantonalno ministarstvo za zdravstvo izrađuje pozitivnu listu lijekova kantona i istu dostavlja na usvajanje vladama kantona, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva za zdravstvo.

Informacije o tome koji se generički ili zaštićeni nazivi lijekova nalaze na kantonalnim pozitivnim listama lijekova, odnosno koje lijekove možete dobiti na recept, bez ili s participacijom, možete zatražiti u matičnom kantonalnom ministarstvu za zdravstvo, odnosno kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja.

radiosarajevo.ba