Antibiotici su lijekovi koji ubijaju bakterije, no pri tome ne biraju radi li se o dobrim ili lošim bakterijama. Sprečavaju rast patogenih (loših) bakterija, no istovremeno nepovoljno djeluju i na našu crijevnu mikrobiotu (dobre bakterije) pa se kao posljedica mogu javiti neželjeni simptomi poput nadutosti i proljeva.
Nakon upotrebe antibiotika neophodno je čišćenje organizma, jačanje imuniteta i ponovno uspostavljanje balansa u tijelu. Antibiotici eliminišu bakterije koje dovode do određene bolesti organizma.
 
Međutim, upotreba antibiotika, uprkos tim svojim pozitivnim stranama, dovodi do slabljenja imunog sistema i uništavanja dobrih bakterija u našem organizmu koje su od suštinske važnosti za naše zdravlje. Tako je neophodno, naročito kod djece, da što prije oporave organizam, posebno ukoliko su koristili antibiotike širokog spektra.
 

Detoksikacija je neophodna

Kao i svi lijekovi, tako se i antibiotici obrađuju u jetri kako bismo ih nakon toga eliminisali. Čišćenje organizma podrazumijeva svakodnevni trud i napor, ali ćete na taj način uspijeti da održite ravnotežu između bakterija i gljivica.

"Treba stalno raditi na tome da djeca ne uzimaju bespotrebno antibiotike, jer na taj način stvaraju rezistenciju nekada i banalnih mikroorganizama koji zbog te rezistencije mogu dati teže kliničke slike. Trebamo raditi na imunitetu kroz zdravu i raznovrsnu ishranu, boravakom na svježem vazduhu i kontinuiranim fizičkim aktivnostima kod djece", pojašnjava dr. Aleksandra Vladičić, specijalista pedijatrije.

Zaključuje se da postoji nekoliko načina da povratite imunitet kod djeteta nakon uzimanja antibiotika, a jedan od najboljih je da započnete proces čišćenja njegovog organizma konzumiranjem hrane koja je bogata antioksidansima poput voća i povrća.

Hrana bogata antioksidansima će eliminisati i ukloniti ostatke antibiotika iz ćelija i krvi i poboljšat će imunitet. Eliminišite iz ishrane djeteta obrađeni šećer, prerađenu hranu, skrob, vještačke boje kao i konzervanse, jer predstavljaju dobru bazu za nastanak i razvoj bakterija.

Šta bi svaki roditelj trebao znati

Preporučljivo je da se nakon uzimanja antibiotika u organizam unosi više vode nego inače. Na taj način se čisti jetra i bubrezi te se poboljšava metabolizam. Tokom i nakon upotrebe antibiotika u ishranu svog djeteta uključite probiotike.

Ilja Iljič Mečnikov (1845.-1916.) bio je ruski biolog i dobitnik Nobelove nagrade koji je proučavao rad imunološkog sistema. Za razliku od tadašnjeg mišljenja da su crijevni mikroorganizmi štetni i da ih treba ukloniti iz tijela, bio je uvjeren da se crijevne smetnje mogu riješiti pravilnom dijetom. Ona je zabranjivala konzumiranje alkohola i tešku hranu, a istovremeno je zahtijevala pijenje kiselog mlijeka ili jogurta, jer su u njima prisutne i probiotičke bakterije. Mečnikov je dakle bio jedan od prvih koji je preporučio upotrebu probiotika za održavanje zdravih crijeva.

Isto tako, cink je mineral koji ima veoma važnu imunološku funkciju. Kao snažan antioksidans, cink štiti ćelije i onemogućava njihovo oštećenje. Također, nakon uzimanja antibiotika bilo bi dobro da svom djetetu u ishranu uključite suplemetne vitamina C i D.

oznake:   imunitetantibiotici