Pneumokok pripada infekcijama koje se prenose kapljičnim putem kojima je ulazno mjesto početni dio dišnoga sistema.

Pneumokok (Streptococcus pneumiae) najznačajniji je bakterijski uzročnik infekcija dišnoga sistema i invazivnih bakterijskih bolesti kod male djece. Pneumokok uzrokuje infekcije tokom cijeloga života, no incidencija pneumokoknih infekcija/bolesti značajno je najveća kod djeca najranije dobi, naročito one u dobi od 6 mjeseci do 3 godine, kao i osoba treće životne dobi.

Iako su pneumokokne bolesti najčešće kod najmlađih i najstarijih, to nikako ne znači da od pneumokoknih bolesti ne mogu oboljeti i pripadnici ostalih dobnih skupina.

Pneumokok je bakterija koju ubrajamo među najopasnije uzročnike zaraznih bolesti dišnih puteva u dječjoj dobi. Kako se prenosi kapljičnim putem kašljanjem, kihanjem ili govorom, infekcija tom bakterijom lako je zarazna u zatvorenim prostorima gdje se nalazi mnogo djece - dječjim vrtićima, školi.

Također, valja napomenuti da pneumokok posebno teške oblike bolesti uzrokuje kod osoba koje boluju od nekih hroničnih bolesti, odnosno pridruženih stanja, poput hroničnih bolesti dišnih organa (astma, kronična opstruktivna plućna bolest), hroničnih bolesti drugih organskih sistema (bubrezi, jetra, srčanožilni sistem), kao i kod osoba s nasljednim ili naknadno stečenim imunodeficijencijama.

Pneumokokna infekcija najčešće pogađa organe dišnoga sistema – srednje uho, paranazalne šupljine (sinusi) i pluća. Stoga su simptomi bol u uhu, bol u kostima lica, odnosno kašalj. Najčešće pneumokokne bolesti kod djece su akutna upala srednjeg uha, a kod odraslih i starijih ljudi pneumokokna upala pluća.

Pneumokokne bolesti učinkovito se liječe antibioticima. Blaže je kliničke slučajeve dovoljno liječiti peroralnim antibiotikom, dok se teži pacijenti liječe parenteralnom (intravenskom) primjenom antibiotika, a ponekad je bolest tako teška da zahtijeva i prijem u bolnicu, pa i liječenje u okviru jedinica intenzivnog liječenja.  Bakterijemična upala pluća, empijem pleure i meningitis najteži su klinički oblici pneumokokne bolesti koji zahtijevaju liječenje u bolnici.