Osim što može da prouzrokuje hroničnu napetost mišića, srčane probleme i probleme s plodnošću kod muškaraca i žena, naučnici su u novoj studiji sprovedenoj na miševima otkrili da hroničan stres uništava i mozak. Kao posljedicu može imati gubitak pamćenja i razvoj depresije, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenim u časopisu "Journal of Neuroscience".

Tokom istraživanja naučnici su u kavez s miševima povremeno stavljali mnogo agresivnije miševe, a nakon šest dana "zajedničkog suživota", miševi pod stresom nisu mogli da se sjete lokacije u lavirintu gdje bi mogli da pobjegnu, a koju su nalazili bez problema prije nego što su svoj životni prostor dijelili s agresivnim miševima, objasnio je profesor neuronauke na Ohio univerzitetu Jonathan Godbout i jedan od autora studije.

Četiri nedjelje nakon traume, miševi su i dalje znali da se naježe u uglovima kaveza, a pokazivali su i znakove depresije.

Stres je, čini se, bio uzrok da imunološki sistem kod traumatizovanih miševa napadne sopstveni mozak, što prouzrokuje upalu. Istraživači su zatim miševima dali lijek da vide kako će reagovati. Njihovo se stanje stabilizovalo, što je naučnicima pokazalo da je upala neurološka posljedica hroničnog stresa.

(NajDoktor.ba/Agencije)