Treći međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara “SAMED 2017” održat će se u Sarajevu od 1. do 5. februara u organizaciji Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu (USMF) i Udruženja studenata medicine u BiH (BoHeMSA) te uz pomoć Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Kongres će okupiti više od 350 studenata medicine i mladih ljekara iz više od 30 zemalja i s pet kontinenata, koji će imati priliku učestvovati u osam radionica i devet plenarnih sesija te slušati predavanja doktora iz SAD-a i Evrope.

Osim teorijskog dijela, Kongres će učesnicima ponuditi i praktični trening rada u situacijama zimskih nepogoda koji će se realizirati u saradnji s Gorskom službom spašavanja KS.

Najavljući ovogodišnji Kongres, predsjednik Organizacionog odbora Bekir Rovčanin istakao je da kroz ovaj petodnevni događaj učesnici imaju priliku razmijeniti ideje i saznanja, ali i proširiti svoju profesionalnu mrežu s drugim studentima i mladim liječnicima iz okruženja i ostatka svijeta.

"Naučni program Kongresa uključuje radove iz brojnih oblasti koji će studenti iz cijelog svijeta prezentirati pred stručnom publikom u formi usmenih ili poster prezentacija. Pored sesija za prezentaciju radova, SAMED će ugostiti i priznate naučnike koji će održati predavanja iz svojih polja stručnosti te će studentima pružiti priliku da unutar pažljivo odabranih radionica poboljšaju svoje praktične vještine", naveo je Rovčanin te dodao da je energija i entuzijazam studenata Medicinskog fakulteta UNSA pozicionirala SAMED na nivo evropskih kongresa koji imaju mnogo dužu tradiciju.

Rovčanin je također naglasio da Kongres nastavlja svoju misiju promocije razmjene znanja, poboljšanje istraživačkog rada i razvoja ideja kod mladih naučnika.

"Medicina napreduje velikom brzinom. Što je bilo inovativno jučer, danas je već možda zastarjelo. Svjesni smo da svaka godina donosi nešto novo i da se mi jednostavno moramo prilagoditi stalnim promjenama. Najbolji način za to je dovođenje priznatih istraživača čija su saznanja dala veliki doprinos današnjoj medicini. Na ovaj način ćemo mi kao studenti medicine moći prepoznati značaj svakodnevnog istraživanja u našoj praksi te pripremiti se za suočavanje s izazovima koji nas očekuju u našem budućem radu", rekao je Rovčanin.

Organizaciju Trećeg međunarodnog kongresa studenata medicine i mladih ljekara - SAMED 2017 podržali su generalni sponzor Bosnalijek, srebreni sponzor Imtec, Medicinski fakultet UNSA, Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Centar, BlowUP, Micropolo i Sarajevski kiseljak.

NajDoktor.ba