Proces starenja najbolje se uoči na našoj koži, tačnije licu, koje zbog godina poprima drugačiji izgled, ali mijenja i oblik. Na sreću, ipak, postoje i koraci, kako bi koža lica zadržala što bolji izgled. 

Međutim, da bi se pravovremeno spriječili neki od glavnih znakova procesa starenja, potrebno je, i znati šta se tačno događa s licem u 20-im,30-im i 40-im godinama.

20-te

Koži u ovim godinama velike količine kolagena daju zdravi sjaj. No, ovo ne vrijedi za sve djevojke u 20-im godinama. Mnoge od njih u ovom periodu počinju se suočavati s aknama čak i ako ih nikada prije nisu imale. Počinju se javljati i prištići koji najčešće izbijaju na donjem dijelu lica i oko vilice. Dermatolog Heidi Waldorf savjetuje da se za liječenje akni koriste protivupalni proizvodi koji sadrže niacin, poseban oblik vitamina B3 koji koži daje zdraviji izgled, piše Womens Health.

Njega kože u 20-im godinama iznimno je važna jer upravo ona utječe na ono što će se događati s našom kožom u 30-tim i 40-tim godinama. Ovo je ujedno i najvažniji razlog zbog kojeg biste kremu za sunčanje u dvadesetima trebali koristiti gotovo svakodnevno, napominje Waldorf. Osim toga savjetuje i da se u jutarnju rutinu ubace antioksidansi kako bi koža zadržala elastične linije. U ovom razdoblju koža lica ima najviše masnih jastučića ispod kože koje obraze drže čvrstima, a kožu zategnutom.

30-te

Ovo je period života kada na naplatu dolaze sve loše i štetne navike iz vašeg ranijeg razdoblja. Koža lica nakon 30. gubi tonus i pojavljuju se prve značajnije bore, popucale kapilare, crvenilo i pjege na licu. U tridesetima dolazi i do hiperpigmentacije, kao što je melazma, koja dovodi do pojave smeđih mrlja na čelu, obrazima i oko brade.

Kod većine se žena melazma se razvija u trudnoći ili neposredno nakon poroda zbog povišene razine ženskih spolnih hormona koji potiču razvoj pigmentacije, posebno u kombinaciji sa suncem. Često se razvija kod žena koje uzimaju kontracepciju ili nadomjesnu hormonalnu terapiju. Problem nejednake pigmentacije može se ublažiti redovitim korištenjem pilinga za lice kao i raznim noćnim serumima koji štite kožu od neujednačene pigmentacije.

Što se tiče oblika lica, u tridesetim godinama javljaju se prvi znakovi gubitka volumena, najčešće na sredini lica i brade. To znači da vaše lice počinje izgledati starije i umornije pa je u redovnu njegu kože potrebno ubaciti sredstva koja sadrže kolagen i hijaluronsku kiselinu kako biste održali ljepotu i volumen kože.

40-te

U ovim godinama potrebno je poboljšati hidrataciju kože, jer ona postaje suha, što dovodi do izraženijih kontura lica i bora. Waldorf savjetuje korištenje preparata koji sadrže peptide, antioksidanse i hijaluronsku kiselinu koja kožu čini ljepšom ispravlja tamne mrlje na licu.

U ovom periodu također lice počinje gubiti potkožno masno tkivo koje ste imali u dvadesetim godinama, no ono ne nestaje jednako na svim područjima. Prvo nestaju masni jastučići na sredini lica, oko brade i duž vilice zbog čega lice postaje sve više opušteno.

(NajDoktor.ba)