Kada su u pitanju zloćudni tumori kože, epidemiološki podaci za Hercegovinu su poražavajući jer je insolacije (sunčevo zračenje) puno, a zaštita i osvještenosti o štetnosti sunca je nikakva – izjavila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica znanstvenog odbora 3. regionalnog dermatovenerološkoga kongresa koji se održava u Mostaru od 8. do 11. septembra. 

"Ne govorimo samo o načinu života, radu na polju i izloženosti suncu, nego i sklonosti žena, posebice u gradskim sredinama, da odlaze u solarije kako bi imale osunčan ten, a ne računaju šta će ti aparati i sunce donijeti njihovoj koži za dvadeset godina", objasnila je prof. dr. Šitum na današnjoj konferenciji za novinare, upriličenoj u povodu 3. kongresa.

Ona je ukazala i na to kako muškarci, u odnosu na žene, najmanje vode računa o promjenama na vlastitoj koži, posebice kada su u pitanju tumori kože, te kako ih kasnije zapažaju pa se oni kasnije i dijagnosticiraju, a samim time i prognoza za izliječenje je neizvjesnija.

"Razlog je tome  što muškarci njeguju image samosvjesnosti, dok ženama to estetski smeta jer se najveći dio tih bolesti javlja u regijama tijela koje svatko vidi", mišljenja je prof. dr. sc Šitum.


Međutim, dodala je ona,  kozmetika i plastična kirurgija postali su područje koje ne zanima samo žene, nego sve više muškaraca uzima proizvode za uljepšavanje ili radi uljepšavanja odlazi "pod nož".

Osvrnula se i na novu granu medicine - prihodermatologiju, koja bi trebala pomoći, posebice  mladim ljudima, koji svoju kvalitetu života poistovjećuju sa svojim izgledom.

"To je oblast koja je zamišljena da pomogne u prepoznavanju i razumijevanju različitih uzročnih čimbenika koji mogu biti u podlozi manifestne kožne bolesti", objasnila je prof. dr. sc. Šitum, prenosi Fena.

Predsjednica Kongresa prof.  dr. sc, Dubravka Šimić je podsjetila na dugu tradiciju dermatologije u Mostaru, kako se ciljevi kongresa nisu promijenili, te kako oni i dalje ostaju u službi promicanja dermatovenerologije i prijateljstva među sudionicima kongresa.



"Na 3. kongresu će izlagati 60 predavača iz regije i europskih zemalja. Prijavljeno  je 310 dermatologa iz cijele regije, a teme koje će se izlagati  vezane su za korektivnu dermatologiju, tumore kože, psorijazu, ali i ostale dermatovenerološke probleme " napomenula je prof. dr. sc. Šimić.

Treći regionalni dermatovenerološki kongres  organiziralo je Hercegovačko dermatovenerološko društvo u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar, a pokrovitelj kongresa je Sveučilište u Mostaru.

NajDoktor.ba/Foto:Fena