U okviru obilježavanja "Svjetskog dana prve pomoći“, koji se realizira svake druge subote u mjesecu septembru, JU "Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica“ realizira javno-zdravstvenu kampanju s ciljem podizanja svijesti o značaju pravovremenog i pravilnog pružanja prve pomoći. 

Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći prilika je da se ukaže kako je prva pomoć humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.

Ova javna ustanova i Crveni križ ZDK-a priredili su ovim povodom brošuru "Džepni priručnik prve pomoći“, koji u sebi sadrži osnovne informacije i korake u pružanju prve pomoći kod najčešćih povreda i stanja.

Sutra će biti provedena kampanja "Djeca djeci-nauči prvu pomoć", koja se realizira u saradnji s Crvenim križem Grada Zenice, a od jutarnjih sati na nekoliko benzinskih pumpi, u gradu i na magistralnom putu M-17, bit će vršena provjera opremljenosti kutija 'prve pomoći' u automobilima s njihovom nadopunom u slučaju uočenih nedostataka.

Volonteri Crvenog križa Grada Zenice istovremeno će anketirati vozače o znanju pružanja prve pomoći.

Na Trgu Alije Izetbegovića biti će organiziran informativni štand s distribucijom promotivnih materijala i mjerenjem krvnog pritiska, kao i pokazna vježba članova Crvenog križa s akcentom na reanimaciju.

Zaposlenici "Instituta za zdravlje i sigurnost hrane“ u aktivnostima obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći odazvali su se akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koja je organizirana u saradnji s Crvenim križem Grada Zenica i Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica, s ciljem podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka.

NajDoktor.ba