Roditeljska kuća za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove porodice, otvorena je u Banjoj Luci. Sa sedam apartmana, dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom, igraonicom, učionicom, kao i dvorištem sa igralištem, te nekoliko parking mjesta, ova kuća moći će da primi sedam porodica. 

Objekat se nalazi u neposrednoj blizini Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Trinaestogodišnji Nikola Ivanović iz Modriče koji se bori sa leukemijom došao je s majkom u Roditeljsku kuću. Kaže da će im sada biti mnogo lakše, jer su ranije tokom terapije boravili na odjeljenju.

"Sada ćemo ovdje preći. Јa se super osjećam, a imam ovdje i drugara", kaže Nikola.

Roditeljska kuća obezbijedit će i kvalitetnije liječenje djece oboljele od malignih bolesti.

Dijana Berić, iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra", kaže da su u Udruženju zadovoljni, ali i zahvalni svima koji su omogućili da ova kuća počne sa radom.

Osim Nikole i njegove majke u ovu kuću uselile su se još dvije porodice, a dobrodošlicu povodom useljenja, osim članova Udruženja "Iskra" i ministra, poželio im je i direktor UKC-a Mirko Stanetić, kazavši da će UKC obezbijediti redovnu analizu svih briseva, kao i redovan rad konzilijuma.

Stanetić je istakao da će zajednički boravak malim pacijentima sa njihovim porodicama u ovom prostoru pomoći da se smanji stresno stanje tokom liječenja i terapija.

Ministarstvo zdravlja će obezbijediti neophodna sredstva za nesmetan rad kuće, koja je, kako ističu, jedan od najznačajnijih i najhumanijih projekata u Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić rekao je da se obezbjeđenjem ovakvog prostora željelo pomoći porodicama koje je zadesila nevolja i briga zbog bolesti djeteta, da barem na neki način olakšaju tegobe.

NajDoktor.ba