Prema podacima medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini oko 500 žena godišnje umre od raka dojke, a broj oboljelih je između 1.400 i 1.500, međutim u odnosu na prije deset godina kada se sedmično radilo pet pregleda mamografom, danas se, širom BiH, uradi 25 pregleda dnevno. 

Na važnost redovnih pregleda, s obzirom na činjenicu da se radi o izlječivoj bolesti ukoliko se otkrije na vrijeme, ukazala je danas i Almedina Alić iz Udruženja "Ona je svjetlost" Kakanj koja je prvu operaciju imala još prije 20 godina i drugu prije sedam godina, ali je uspjela izboriti se s bolešću jer je na vrijeme sve otkriveno.

"Žene koje su prošle nevjerovatno težak životni period, tretmane i operacije, su heroine. One tvrde da sada žive kvalitetniji život jer ga i više cijene. Od registracija koje skupimo direktno spašavamo živote" rekla je  Regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena Nela Hasić.

Sistem je mnogo bolji nego je bio prije deset godina, kaže Hasić, a najviše zbog međusobne saradnje ovih udruženja, pacijentica i medicinskog osoblja, ali je naglasila da iako zakon propisuje pravo na besplatan implantat, problem predstavlja njegova primjena.

MojDoktor.ba