Astma je stanje koje uzrokuje hroničnu iritaciju dišnih puteva, a ljudi koji su skloni imaju iznimno osjetljive stanice dišnih puteva i loše reaguju na iritante u zraku i na bolesti. Astmu može izazvati pelud, dim i jaki mirisi, uzrok može biti različit kod svake osobe i mijenjati se tokom godina.

Za one ljude koji imaju astmu, jesen je godišnje doba koje znači nadraženost pluća i češće korištenje inhalatora. Iako mnogi misle da je astma najgora u proljeće, jesen je puno gori period godine za astmatičare, zato što postaje hladnije.

Hladnoća stvara kontrakcije u osjetljivom plućnom tkivu astmatičara, što vodi većem broju napada, ali i promjene vlage ili temperature u širem okruženju vjerojatno će iritirati dišne puteve i uzrokovati simptome.

Jesenska astma je slična proljetnoj u smislu simptoma. Napad astme izgleda isto bez obzira na godišnje doba. Simptomi su kašljanje, kihanje, stezanje u prsima i nedostatak zraka.

Jesenje alergije i astmu uzrokuje pelud u zraku kao i u proljeće, ali u jesen dolazi s drugog mjesta. Krive su ljetne trave u odlasku koje su različite od peludi u proljeće.

Još jedan dodatni razlog jačih simptoma astme u jesen je više virusa u zraku. Početak sezone gripe povećava rizik astme. Astmatičari su osjetljiviji na komplikacije i astmatične napade kada imaju gripu zbog osjetljivijeg tkiva pluća, mada to ne znači da će oni češće oboljeti.