Prema riječima pulmologa dr. Nade Čivić, upala disajnih puteva može biti uzrokovana virusima, bakterijama, parazitima, pušenjem te udisanjem onečišćenih čestica u zraku.

Zbog toga što se nalazi u kotlini, u Sarajevu je tokom jeseni i zime povećano aerozagađenje nastalo zbog povišene koncentracije ugljendioksida i sumpordioksida, azotnih oksida i čestica prašine. Uzrok tome su izduvni gasovi automobila te veliki broj izduvnih peći na ugalj.

Svi ovi iritansi nadražuju sluznicu bronhija na pojačano lučenje sluzi. Ona potom uzrokuje kašalj i iskašljavanje, a sekret je odlična podloga za brojne viruse i  bakterije koji dovode do raznih bolesti.

Među takvima je i bronhitis. Radi se o upali disajnih puteva ili bronha. Bronhi su cijevi koje vode od ždrijela do vrlo malih disajnih puteva i alveola u plućima.

Oslabljeni imunitet

Postoje dvije vrste bronhitisa – akutni i hronični.

Prema riječima pulmologa dr. Nade Čivić, upala može biti uzrokovana virusima, bakterijama, parazitima, pušenjem te udisanjem onečišćenih čestica u zraku (hemijski ili inhalacijski iritanti).

"Osoba od bronhitisa može oboliti tokom cijele godine, ali je on ipak najčešći tokom jeseni i zime. Razlozi za to su veća izloženost virusnim i bakterijskim infekcijama koje se šire zrakom – kapljičnom  infekcijom, posebno u kolektivnim smještajima, kao što su vrtići, škole, studentski i domovi penzionera. Najosjetljivija su mala dijeca zbog nepotpuno razvijenog bronhalnog stabla, a potom i osobe iznad 65 godina života zbog oslabljenog imuniteta, kao i svi ostali hronični bolesnici" naglašava dr. Čivić.

Osnovni simptom bronhitisa je kašalj, sa ili bez iskašljavanja, često praćen otežanim disanjem, gušenjem te zvukom “hroptanja i sviranja” u plućima dok osoba diše.

Uzimanje antibiotika

Kako bi se postavila dijagnoza bolesti potrebno je isključiti oboljenja gornjih disajnih puteva, kao što su, ističe naša sagovornica, sinusitis, upala sluznice nosa i ždrijela, kao i neka oboljenja plućnog parenhima – upala pluća i tuberkuloza.

"Ljekar-pulmolog, nakon svih obavljenih pregleda, postavlja dijagnozu i započinje liječenje, a tok zavisi od uzroka. Ako se na osnovu svih saznanja postavi dijagnoza virusnog bronhitisa, liječenje je simptomatsko (olakšavanje kašlja i iskašljavanja do podizanje imuniteta). Kod bakterijski uzrokovanih bronhitisa liječenje započinje empirijski. Pacijentu se propisuju antibiotici uz pomoćna sredstva koja olakšavaju iskašljavanje. Preporučuje se upotreba toplih napitaka, odmor, boravak na svježem zraku, često provjetravanje prostorije u kojoj se boravi" pojasnila je dr. Čivić.

Medicinari, nastavnici, novinari…

Kao priprema za zimski period i smanjenje broja oboljelih od respiratornih infekcija, preporučuje se vakcinisanje  protiv sezonske gripe, posebno za hronične bolesnike, osobe iznad 65 godina života, lica koja, zbog opisa posla kojim se bave, dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi, kao što su nastavnici, radnici na šaltarima i u saobraćaju, novinari, medicinsko osoblje…

(A. Sijerčić /Faktor.ba)