Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) je disanje 100% kisika u hiperbaričnim komorama na pritiskom većim od jednog bara. 

 

U barokomori može biti smješten jedan ili više pacijenata.Radi se o uređaju koji osigurava pacijentima boravak u sredini povišenog pritiska u odnosu na normalni atmosferski. Ona je zapravo 'simulator ronjenja', samo što umjesto vode njenu unutrašnjost ispunjava plin.

Osnovni terapijski učinak HBOT temelji se na mogućnosti dobave kisika u otopljenom stanju i u ona tkiva u koja ga oslabljena cirkulacija ne bi inače mogla dopremiti, a što dovodi do brze korekcije hipoksije (nedostatka kisika).

Nedostatak kisika u tkivima, koji označavamo terminom hipoksija, jedan je od najvažnijih uzroka ili posljedica ogromnog broja bolesti. Samim tim, dovođenjem dovoljne količine kisika u periferna tkiva i stanice osiguravamo njihovo preživljavanje, oporavak i uredno funkcioniranje.

LIJEČENJE KOMPLIKACIJA DIJABETESA:

Povećanjem tlaka okoline povećava se i unos kisika u krvi. Na taj način se dobiva i do 20 puta više kisika otopljenog u plazmi. To znači da se u najkraćem mogućem roku otklanja nedostatak kisika. Osim toga dolazi i do drugih pozitivnih efekata kod pacijenta. Djeluje na obrambeni sistem stvarajući uslove za funkciju bijelih krvnih zrnaca, potiče imunitet, potiče rast novih krvnih žilica u tkiva, pomaže zacijeljenju rana koje ne zarastaju uz primjenu drugih mjera liječenja, pomaže rast kosti koja je oštećena i propada, djeluje kao lijek protiv nekih bakterija i smanjuje otok, što je vrlo važno u liječenju mnogih bolesti i stanja.

Tokom života kod pacijenata s dijabetesom s razvija mnoštvo komplikacija na koje HBOT može pozitivno djelovati. To su dijabetičko stopalo, angiopatija (oštećenje krvnih žila),retinopatija (oštećenje mrežnice oka), neuropatija (oštećenje živčanih vlakana).

Dijabetičko stopalo je jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa. Koliko je ova komplikacija česta najbolje govori podatak da pedeset posto svih amputacija donjih udova u SAD posljedica su dijabetesa. Glavna prepreka uspješnom cijeljenju rana u dijabetičara je prekid normalnog krvotoka u okrajinama s posljedičnom hipoksijom. Oštećenje krvnih žila kreće se u rasponu od teške, višestruke zahvaćenosti velikih krvnih žila, do blagih promjena u malim krvnim žilama.

 

Periferna neuropatija (oštećenje živaca) postoji kod približno 80% dijabetičara s ozljedama stopala. Veliku ulogu u nastanku rane ima i pridružena mehanička trauma.

Infekcija dijabetičkog stopala pojačava ishemiju stopala tako što povećava potrebe (potrošnju) kisika u tkivu i smanjuje dotok krvi.

Cilj liječenja s hiperbaričnim kisikom je povećanje dostave kisika u lokalna ishemička tkiva s ciljem ubrzavanja cijeljenja rane. Mnoga klinička istraživanja pokazala su da je HBOT jako učinkovita u zbrinjavanju dijabetičkog stopala, jer značajno povećava stopu cijeljenja i drastično smanjuje stopu amputacija. Treba naglasiti multi disciplinarni pristup liječenju dijabetičkog stopala.