Ljutnja je mješavina emocionalnih i fizičkih promjena. U tijelu dolazi do velikog skoka energije jer se u krv ispuštaju supstance poput adrenalina. 

Vrlo je važno razumjeti nekoliko činjenica o ljutnji prije nego što se uhvatite u koštac s njom. Ljutnju, prvenstveno treba shvatiti kao normalan proces koji omogućava ljudima da se prilagode. Ona sama po sebi nije loša, međutim, problemi se mogu pojaviti ako osoba svojom ljutnjom ne upravlja na pravi način.   

Kako se nositi sa zapaljivim momentima?

Kao prvo, napravite spisak situacija koje vas ljute. Zapišite tačno šta to u vezi njih uzrokuje da se osjećate bijesno – to može biti trenutna situacija, ili nešto što predstavlja nakupljene probleme koje nikada niste riješili.

A zatim sebi postavite 4 pitanja o tome kako vi tumačite datu situaciju:

1. Kakve dokaze posjedujem da je to tačno?
2. Da li postoji jednako uvjerljivo alternativno objašnjenje situacije?
3. Šta mogu poduzeti da zadobijem određenu kontrolu nad situacijom?
4. Da se moj najbolji prijatelj nalazi u datoj situaciji, kako bih ga posavjetovao/la?

Odgovaranje na ova pitanja neće riješiti problem bijesa u svakoj situaciji, međutim, kada ste ljuti, teško je ispravno procijeniti situaciju. Ako se napeta situacija neočekivano javi i osjetite da vas obuzima bijes, udaljite se i postavite sebi ova četiri pitanja ako ste to u mogućnosti.

Rješavanje problema

Ako prethodni koraci ne doprinesu smanjivanju bijesa koji osjećate, utvrdite da li ste dovoljno razmislili o tome šta je to što vas istinski čini ljutim. To će obično uključivati neku osobu, ali ne neminovno onu na koju ste usmjerili svoj bijes u datoj situaciji, te stoga s tom osobom trebate raščistiti situaciju.

Morate biti u potpunosti sigurni šta je to što vas čini ljutim, prije nego što to pokušate razriješiti. 

Ako to podrazumijeva drugu osobu, pronađite odgovarajuće vrijeme da pomenete ovaj problem, i to kada imate osjećaj veće kontrole nad svojim temperamentom. Dobro bi bilo da vrijeme dogovorite unaprijed.

Raspravljanje o problemu bez da se razbjesnite može se činiti kao nemoguća misija, međutim koraci koji su izloženi ispod mogu vam pomoći.

Profesor Richard Nelson-Jones razvio je dobru strukturu koju možete koristiti, koju je nazvao CUDSAIR, a koja podrazumijeva sljedeće:

•    Suočiti se
•    Razumjeti
•    Definisati
•    Tragati za rješenjima
•    Složiti se
•    Implementirati
•    Preispitati

Kao prvo, važno je da se suočite sa problemom, a ne osobom. Navedite prirodu problema i kakva osjećanja kod vas proizvodi.

Jasno potvrdite da je problem – a ne osoba – ono što kod vas uzrokuje takva osjećanja. Na taj način ćete razviti zajedničku definiciju i svojstvo onoga što se dešava.

Sljedeće, važno je da obje strane međusobno razumiju kako druga strana vidi situaciju. Može pomoći da se dogovorite da svaka strana bez prekida ima pravo izreći svoje viđenje problema. Nakon toga, identificirajte polja u kojima se ne slažete. Nemojte još uvijek raspravljati o tim stvarima, samo se složite da se ne slažete. Na taj način definišete problem.
Sljedeći korak je traganje za rješenjima. U ovom momentu možete davati bilo kakve prijedloge, samo nemojte napadati na ličnoj osnovi. Smislite koliko god je moguće više rješenja – u tom momentu nije važno koliko se nerealnim čine.

Konačno, morate se dogovoriti oko rješenja. Ovo je vjerovatno najdelikatniji dio cijelog procesa. Važno je da obje strane prave ustupke i da priznaju one koje je druga strana napravila. Važno je nemati nerealna očekivanja – najvjerovatnije konačno rješenje neće biti idealno niti za jednu stranu, ali će rezultirajući kompromis opet biti bolji od problema koji su prouzrokovani ljutnjom.

Važno je da se obje strane drže dogovora, ali je isto tako važno da se ne pretjeruje u reakciji u slučaju da se dogovor prekrši. Istaknite prekrašaj, ali se nemojte razljutiti. Ipak imate prethodni dogovor koji vam služi kao potpora.

U kojoj god mjeri da se obje strane drže dogovora, ipak je nakon nekog vremena potrebno ponovno proći kroz gore izneseni model rješavanja problema da bi se razmotrilo da li se stvari mogu dodatno poboljšati.

"Svako može da se naljuti - to je lako, ali biti ljut na pravu osobu, u pravoj mjeri i u pravo vrijeme, zbog pravog razloga, i na pravi način - to nije u svačijoj moći i nije lako."(Aristotel)

(NajDoktor.ba/Agencije)