Mnogo puta ste čuli primjere parova koji nisu imali problema sa prvom trudnoćom, kod nekih je dosla i neplanirano i neocekivano.

Piše: dr Danijela Madžar, specijalista ginekologije I akušerstva u klinici Medico-S

Nakon trudnoće beba je došla na svijet, stigle su ih brojne obaveze, odrastanje i napokon “kada su se kockice složile” i kada je došlo vrijeme za drugo dijete nastao je problem. Mnogi parovi na početku nisu ni svjesni da se suočavaju sa poteškoćama budući da su već jednom ostvarili trudnoću.

Sekundarni sterilitet

Za razliku od primarnog steriliteta koji podrazumijeva nemogućnost ostvarenja trudnoće, sekundarni sterilitet pogađa parove koji su bar jednom ostavrili trudnoću koja je završena rođenjem bebe, ili pak trudnoću ili trudnoće koje su se završavale spontanim pobačajima.

 Medicinski posmatrano dijagnostikuje se kod parova koji godinu dana, odnosno šest mjeseci, ako su stariji od 35 godina, pokušavaju da ostvare trudnoću.

U kliničkoj praksi više od 60% parova se suočava sa problemom sekundarnog steriliteta, a mnogi među njima nikada ni ne potraže pomoć.

 

Razlozi sekundarnog steriliteta

Kao i kod primarnog, do sekundarnog steriliteta dolazi iz istih razloga: neprohodni jajovodi, izostanak ovulacije, endometrioza, muški sterilitet, obostrani problemi ili stresogeni faktori. Problem mogu da budu i godine, jer nam nakon 35. godine života u znatnoj mjeri opada reproduktivna sposobnost.

Osim toga, jedan od češćih uzroka su i vaginealne ili cevikalne infekcije koje se mogu veoma lako i brzo izliječiti te olakšati da dođe do trudnoće. Ostećenje jajovoda može da se javi i nakon uspjesne trudnoće, jer česte infekcije mogu usloviti začepljenje jajovoda.

Kada je riječ o muškarcima u oko 40% slučajeva radi se o smanjenom broju i slaboj pokretljivosti spermatozoda jer jednako kao i kod žena smanjuje se i reproduktivna sposobnost muškaraca. Kvaltet spermiograma zavisi od niza faktora kao stu pusenje, konzumiranje alkohola, opijata, nezdrav stil zivota, stress, neadekvatna fizicka aktivnost…

Sekundarni sterilitet može da bude i posljedica hroničnih oboljenja poput dijabetesa ili hipertenzije ili nekih autoimunih oboljenja, komlikacija nakon operacija.

Kada potražiti pomoć?

I u slučaju sekundarnog steriliteta stručnjaci savjetuju da se treba voditi godinama. Ukoliko imate manje od trideset dajte sebi oko godinu dana vremena za začeće, ili šest mjeseci, ukoliko ste stariji. Nakon toga potražite mišljenje stručnjaka reproduktivne medicine. Centri koji se bave liječenjem neplodnosti okupljaju tim stručnjaka različitih specijalnosti koji uzajamnom saradnjom mogu da pomognu prilikom riješenja problema sa začećem. Kada reagujete na vrijeme imate i veliku šasu za izliječenjem, jer je ponekad razlog veoma jednostavan i lako izliječiv. Prema statistici sekundarni sterilitet se uspješnije liječi od primarnog, i zato nemojte odustati ako želite drugo dijete.