Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić smatra da je situacija u sektoru zdravstva teška, a financijska stabilnost sustava upitna ali i naglašava da je dobro da postoji politička opredijeljenost za provedbu reformi i preuzimanje odgovornosti i u tom sektoru.

"Promatrajući s aspekta funkcioniranja cjelokupnog zdravstvenog sustava, slobodno možemo konstatirati da je situacija u sektoru zdravstva teška, a financijska stabilnost sustava upitna. Međutim, prošla godina nije ništa posebno teža u odnosu na nekoliko prethodnih. Ali su u ovoj godini svi problemi i dugovi, koji su se godinama gomilali i doveli nas do kritične točke, dobili svoje mjesto u javnom prostoru. I to je ono što je, smatram, pozitivno", kazao je.

U razgovoru za Fenu ističe da je zdravstvo dugo gurano u drugi plan, prepušteno samo sebi i podsjeća da je direktno zavisno od cjelokupnog stanja u državi (stope zaposlenosti, stanja u privredi, sive ekonomije, uplate doprinosa na stvarne a ne na prijavljene plaće...).

"Za to vrijeme stvorio se začarani krug u kojem zdravstveni fondovi duguju bolnicama i ustanovama, a one dobavljačima. A to kao da nije bilo dovoljno, nego se upravo preko zdravstva nerijetko kupovao socijalni mir, problemi u drugim sektorima su se rješavali tako što su se otpisivali dugovi prema zdravstvu i sad smo došli u situaciju gdje su polovinom 2015. ukupne obveze bolnica iznosile 339 miliona KM. Došli smo u situaciju kad moramo razmišljati o sanaciji i neminovnim novim izvorima financiranja zdravstva", navodi ministar Mandić.

Ipak, ponovio je, dobro je da se o tome u javnom prostoru napokon otvoreno počelo govoriti te da sad cjelokupni društveno politički sustav pokazuje spremnost da preuzme svoj dio odgovornosti za opstojnost, ali i unapređenje zdravstvenog sustava, kao jednog od stupova društva.

"Naime, Vlada FBiH podržala je aktivnosti koje provodimo u tom pravcu i sukladno zaključcima Vlade, u ovoj godini ćemo ponuditi prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH koji će se kandidirati u žurnoj proceduri, te pripremiti prijedlog projekta prestrukturiranja zdravstva u FBiH, s procjenom troškova i mogućih izvora financiranja. Provodimo i planiramo i druge aktivnosti usmjerene kako na financijsku stabilizaciju tako i na unapređenje efektivnosti, učinkovitosti i dostupnosti zdravstvene zaštite, ali je ovo svakako naš prioritet u ovoj godini", kazao je.

Ministar Mandić upozorio je da će, ako ne budu provedene istinske korjenite reforme u zdravstvenom sektoru, bolnice i zdravstvene ustanove drastično smanjiti opseg usluga koje pružaju pacijentima, da će se smanjiti dostupnost esencijalnim lijekovima, a cjelokupni zdravstveni sustav biti doveden u pitanje.

"Stoga nije pitanje možemo li, i kako ćemo to realizirati, nego možemo li sebi dopustiti da ne provedemo reforme u zdravstvu. Dobro je da postoji politička opredijeljenost za provedbu reformi i preuzimanje odgovornosti i u ovom sektoru. Ako su se sanirali rudnici, željeznice, zašto se ne bi saniralo i zdravstvo? Zašto se ne bi odvajao dio sredstava od akciza na duhan i alkohol za zdravstvo? Koje je opravdanje za to, pogotovo kad znamo da je upravo konzumacija duhana i alkohola uzrok brojnih oboljenja", naglasio je ministar.

Upitan za ocjenu trenutnog položaja zdravstvenih djelatnika u FBiH Mandić naglašava da kao pojedinci dijele sudbinu cjelokupnog zdravstvenog sustava. Rade u teškim uvjetima, njihov rad nije adekvatno financijski vrjednovan, a doprinos cjelokupnom društvu nije adekvatno prepoznat. Teška situacija u zdravstvenom sektoru reflektira se, ustvrdio je ministar Mandić, kako na pacijente, tako i na zdravstvene djelatnike.

"Sve aktivnosti koje provodimo i planiramo u cilju sanacije sektora zdravstva su naravno indirektno ili direktno usmjerene i na poboljšanje uvjeta rada zdravstvenih djelatnika u svakom segmentu. Ubrzo ćemo, zajedno s kantonima, početi pregovore o usklađivanju granskog kolektivnog ugovora te i tu, sukladno mogućnostima, tražiti nova, bolja rješenja", istaknuo je.

Ministar Mandić kaže da nije tajna da je, u odnosu na standarde Europske unije, evidentan manjak medicinskog kadra, a razlozi za to višestruki (odliv kadra tijekom rata, aktualni financijski i drugi uvjeti rada).

"Nije nikakva utjeha, ali nedostatak s jedne i odliv medicinskog kadra s druge strane je trend u cijeloj Europi. Pravo na rad je jedno od temeljnih ljudskih prava i svako ima pravo na osobni izbor gdje želi da živi i radi i to se pravo ne može i ne smije uskratiti. Naša je obveza da kontinuirano radimo na unapređenju zdravstvenog sustava, pa tako i uvjeta rada zdravstvenih profesionalaca. Također, trebamo biti svjesni i toga da ne odlaze svi isključivo i samo radi uvjeta rada i veće plaće, nego i zbog drugih stvari koje čine svakodnevni život ugodnijim. Tu se opet vraćamo na to da moramo graditi i unapređivati državu i naše društvo u svakom segmentu", kazao je Feni federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.