Kako prepoznati simptome
Povećanu kiselost organizma primijetit ćete po promjenama na usnama i u usnoj šupljini. Simptomi su također kiselost sline, čirevi, učestale upale grla, osjetljivost zuba na toplo i hladno. Promjene su vidljive i izvana: suha i beživotna kosa, tanki i lomljivi nokti, iritacije na koži. Među čestim simptomima su razne iritacije oka, upala očnih vjeđa, konjunktivitis.
Na probavnim organima kiselost se može manifestirati kao čir, gastritis, napuhanost, povećana želučana kiselina. Mentalne i emocionalne promjene uključuju gubitak interesa i motivacije, nervoza, tjeskoba, preosjetljivost na zvukove, depresija.
Koje su posljedice kiselosti organizma
Da bi vaš organizam mogao dobro obavljati sve tjelesne funkcije, pH vrijednost tjelesnih tekućina mora biti blago lužnata. Ako pH vrijednost vaše krvi iznosi oko 7,3 vi ste zdrava osoba, a ako te vrijednosti padnu ispod 7,0 imate kiselo stanje organizma.
Na pH vrijednost utječe ne samo hrana nego i razni procesi koji se odvijaju u organizmu poput probave, disanja, izlučivanja tjelesnih tekućina i drugi metabolički procesi. Tokom probavljanja hrane želudac luči kloridnu kiselinu, a gušterača lužnate bikarbonate.
Ako dođe do poremećaja tih probavnih sokova, narušava se pH ravnoteža u vašem organizmu. To može rezultirati acidozom (kiselim stanjem) ili alkalozom (lužnatim stanjem organizma koje je puno rjeđe).
Kako vratiti organizam u balans
Za optimalno zdravlje na vašem bi se jelovniku trebalo naći 70-80% lužnatih, a svega 20-30% kiselih namirnica. Kako biste smanjili kiselost organizma pijte najmanje 2 litra vode dnevno, umjesto gaziranih pića konzumirajte čajeve, umjesto kravljeg konzumirajte bademovo ili kokosovo mlijeko.
Vježbajte, jer to pridonosi lužnatosti vašeg organizma, smanjite unos namirnica poput mlijeka i mliječnih proizvoda, slatkiša, žitarica i prerađene hrane, jedite više alkalnih (lužnatih) namirnica poput avokada, banana, brokula, kelja, celera, krastavaca, špinata, badema, lubenica i što više zelene salate.