Još uvijek niste počeli svako jutro piti mlaku vodu s limunom? Ne znamo što čekate!

Jača imunitet

Limun je prepun vitaminom C koji pomaže u borbi s virozama i jača imunitet. Sadrži i kalij koji kontrolišu krvni pritisak te djeluje protiv svih upala. Savšen je u borbi protiv astme i drugih bolesti dišnog sistema. Pomaže željezu da se apsorbira u tijelu.

Djeluje kao antioksidans

Direktan unos ove čarobne kombinacije u želudac čisti tijelo od toksina te time sprečava nastajanje kancerogenih, abnormalnih stanica u tijelu te njihovo razvijanje.

Čisti kožu

Limunska voda djeluje kao antioksidans na tijelo koje čisti od slobodnih radikala koji mu štete. To utiče i na stanje kože koja je svakodnevno izložena negativnim vanjskim utjecajima. Djeluje i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne, usporava proces starenja kože i obnavlja kožu.

 

Za bolju probavu

Limunska kiselina djeluje pozitivno na probavu. Sprečava nastajanje probavnih tegoba i grčeva jer balansira kiseline u želucu koje su potrebne za normalno odvijanje probave. Izvrstan je saveznik u borbi protiv nadutosti i žgaravice. Limunska voda čisti jetru te djeluje antiseptički zbog čega ‘čisti’ crijeva od toksina koji se nakupljaju na stijenkama crijeva.

Pomaže kod mršavljenja

Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom. Čaša vode s limunom odmah nakon buđenja pruža osjećaj sitosti te pomaže hrani da se razgradi.

Balansira PH vrijednosti

Limunska kiselina kao i askorbinska kiselina koje se nalaze u limunu alkaliziraju naš organizam, odnosno krv te ga dovode u balans i time sprečavaju razvoj brojnih bolesti.

Popravlja raspoloženje

Vitamin C unesen direktno u organizam, odnosno na prazan želudac djeluje poput energetske injekcije koja popravlja raspoloženje, budi naš organizam i pomaže u borbi protiv depresije, tjeskobe i stresa.

Obnavlja stanice kože

Ovaj čarobni napitak značajno djeluje na kožu, a time i pomaže u zacjeljivanju rana i obnavljanju mlade kože te kod smanjivanja vidljivosti ožiljaka. Zbog svog protupalnog svojstva, ovaj jutarnji napitak izvrstan je borac protiv infekcija rana i opekotina.

Za svježi dah

Ispijanje vode s limunom ispire usnu šupljinu koja je prepuna bakterija koje su glavni uzrok lošeg zadaha. Isto tako, ova kombinacija pomaže kod zubobolje i gangivitisa.

Djeluje kao diuretik

Limfni sistem ima važnu ulogu za naše tijelo, ali i imunitet koji ga štiti. Čaša vode ujutro hidratizira tijelo. Dehidracija može prouzrokovati umor, tromost i pad imuniteta što može dovesti do zatvora, visokog pritiska i nesanice.