Udruženje psihijatara u BiH u suradnji s Univerzitetskim kliničkom centrom Sarajevo organizator je 15. psihijatrijskih dana BiH, simpozija na kojem će sudjelovati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja iz BiH, Hrvatske i Švicarske.

Taj dvodnevni stručni skup počet će sutra na Ilidži, a organiziran je u namjeri bržeg prevazilaženja stigme koja je, kako ističu stručnjaci, stara koliko i duševne bolesti. Borba protiv stigme mora biti kontinuirana i u tome osim psihijatara i medicinskih stručnjaka uopće treba da sudjeluju i stručnjaci drugih profila, odnosno društvo u cjelini.

Predsjednik Udruženja psihijatara u BiH prof.dr. Abdulah Kučukalić najavio je da će u okviru tog skupa biti održan i tzv. Ademski kurs Evropske psihijatrijske asocijacije pod nazivom "Kako razviti program protiv stigme i diskriminacije osoba sa shizofrenijom", a vodit će ga svjetski stručnjak iz oblasti mentalnog zdravlja prof. dr. Norman Sartorius iz Švicarske koji je i jedan od plenarnih predavača prvog dana simpozija.

Taj stručni skup posvećen temi "Duševne bolesti i stigma" podržan je od vodećih internacionalnih stručnih udruženja, Svjetske psihijatrijske asocijacije i Evropske psihijatrijske asocijacije koja je pokrovitelj i Akademskog kursa najavljenog za drugi dan simpozija.

NajDoktor.ba