Cerebralna paraliza, spina bifida, hemiplegija, paraplegija i kvadriplegija su samo neki od problema koji mogu uzrokovati nepokretljivost. To su problemi nastali u području centralnog nervnog sistema koji kontroliše kretanje, te se zbog toga pojavljuju poremećaji kretanja i držanja.

Vježbe koje rade ovi pacijenti, da bi omogućili lakše pokretanje ruku i nogu, moraju se izvoditi dugoročno. Cilj izvođenja ovih vježbi treba biti učenje centralnog nervnog sistema kretnjama. Neophodno je omogućiti da se naučeni pokreti koriste u svakodnevnom životu.
 
Kanores je uočio da se kod pacijenta povećava i sposobnost kretanja, a i želja za kretanjem  ukoliko se vježba na način da se dugoročno, veoma sporo i istom brzinom daje stimulacija mišiću koji je antagonist mišiću odgovornom za određeni pokret.

Uređaj za neurološko učenje razvijen je kao rezultat poteškoća s kojim se suočavaju osobe prilikom učenja i izvođenja ovih vježbi.

Izumitelj sprave je dr. Ozkan Kalkan, dugogodišnji ljekar Acibadem klinike i član ljekarske komisije za cerebralnu paralizu. Njegov naučni rad podržan je od strane TUBITAKA, turskog instituta za tehnološka dostignuća, patentiran je i u junu počinje saradnja sa američkim centrom za cerebralnu paralizu.

Kanores, uređaj za neurološko učenje, radi uz pomoć računarom upravljanih mehanizama koji su smješteni na početnim i završnim tačkama pokreta. Zahvaljujući razvijenom softveru mehanizam izvršava pokrete određenom brzinom.

S obzirom na to da su prilikom izvršavanja pokreta mehanizami smješteni jedan nasuprot drugom, omogućeno je da se istovremeno daje stimulacija i agonistčkim i antagonističkim (mišići zaduženi za savijanje i opružanje) mišićima.

Također, centralni nervni sistem dobija više stimulacija jer se uvijek stimuliše isto mjesto pokreta uz blago usporavanje i ubrzavanje.
 
Čak i većina osoba koje nemaju oštećenja CNS-a navode da nakon izvjesnog vremena korištenja ovog uređaja počinju izvoditi pokrete i imaju želju da se kreću i u slučajevima kada nisu dobili nalog od mozga. Osobe navode da područje na kojem je ovaj uređaj apliciran postaje pokretljivije u odnosu na ostala područja.
 
Uočeno je da kod većine pacijenata koji su dugoročno koristili Kanores uređaj za neurološko učenje naučeni pokreti ostaju trajno i da ih koriste prilikom izvođenja svakodnevnih životnih aktivnosti.

S Kanores uređajem za neurološko učenje vježbaju se ekstremiteti ruke i noge.

Ove vježbe uključuju:

Gornje ekstremitete (ruke)

• Fleksija i ekstenzija ramena (podizanje i spuštanje ruku)
• Fleksija i ekstenzija lakta (savijanje i ispružanje lakta)
• Supinacija i pronacija lakta (okretanje prednje strane ruke)
• Fleksija i ekstenzija ručnog zgloba (pokret podizanja i spuštanja zgloba)
 
Donje ekstremitete (noge)

• Fleksija i ekstenzija kukova (povlačenje i opružanje kukova)
• Abdukcija i addukcija kukova (odmicanje i primicanje kukova)
• Eksterna i interna rotacija kukova (uvrtanje kukova prema vani i prema unutrašnjosti)
• Fleksija i ekstenzija koljena (savijanje i opružanje koljena)
• Dorzifleksija i plantarna fleksija skočnog zgloba (povlačenje i guranje skočnog zgloba)


 
Kada se usljed bilo kojeg razloga pojavi problem kretanja ili kontrakcija ekstremiteta (ruku i nogu), ukoliko se umjesto pasivnih pokreta i vježbi istezanja koristi uređaj za neurološko učenje, poslije određenog vremena uglavnom se javljaju aktivni pokreti ili se smanjuju kontrakcije.

Zbog smanjenja kontrakcija i povećanja aktivnih pokreta, osoba s invaliditetom ostvaruje veći stepen samostalnosti prilikom izvođenja svakodnevnih aktivnosti.

Sve dodatne informacije o uređaju mogu se dobiti u Agenciji Medical Care pozivom na broj 061 554 430.

(NajDoktor.ba)