Sezona gripe koja je iza nas bila je posebno teška i kritična kako po broju oboljelih, tako i po i ozbiljnosti simptoma. Najugroženije su osobe starije od 65 godina, djeca, te osobe sa slabim imunitetom. 

Iako gripa nije bezazlena i u rijetkim slučajevima zaista može biti smrtonosna, ljudi zapravo ne umiru od gripe, nego od - sekundarne infekcije, za koju gripa može biti glavni krivac! 

Smrtonosna sepsa

U kombinaciji s gripom može se pojaviti i sepsa, odnosno trovanje krvi. Budući da virus gripe oštećuje sluznicu nosa i pluća, bakterije koje se nalaze svuda okolo lahko mogu izazvati sekundarnu infekciju.  

 Kako uopće prepoznati sepsu kod osobe koja boluje od gripe? Gripu obično prati groznica, visoka temperatura, bolovi u kostima i mišićima te iscrpljenost i malaksalost – sve je to način na koji tijelo reagira na virus.         

Nažalost, simptomi sepse vrlo su slični gripi, pa u mnogim slučajevima sepsa jednostavno prođe – neprimijećeno. Sepsa je zapravo opasna reakcija tijela na infekciju koja nastaje nakon što bakterija uđe u krvotok. Ako se ne otkrije na vrijeme, može rezultirati smrtnim ishodom. 


Znakovi i simptomi sepse:

groznica 

drhtavica

ekstremno hladne ruke i stopala

jako ubrzano disanje

kratkoća daha i snažno lupanje srca

zbunjenost ili letargija

nerazgovijetnost u govoru

 

Ukoliko osjećate neke od ovih simptoma ili sve njih zajedno, svakako se obratite ljekaru. Također, vodite računa da unosite dovoljne količine tečnosti jer je kod sepse moguć i veliki gubitak tekućine, odnosno dehidracija.   


Upala pluća, sinusitis i oslabljen imunitet

Osim sepse, mogu se javiti i druge vrste sekundarne infekcije, poput bakterijske upale pluća, bakterijskog sinusitisa, nakon čega nastaju dodatne komplikacije uzrokovane upravo tom drugom infekcijom. 

Također, neke osobe koje boluju gripu, već imaju drugu tešku bolest te je njihov imuni sistem toliko oslabljen da se jednostavno teško bori s gripom.   

Gripa također može pogoršati stanja poput astme, dijabetesa i hronične plućne bolesti. Za posljedicu to može rezultirati i otkazivanjem organa, a onda u konačnici i smrću.  

Smrtni slučajevi uzrokovani gripom obično nastaju na način da osoba oboli od virusa gripe a potom se cijela infekcija smjesti u pluća. 

 Gripa također može biti okidač za abnormalnu odbrambenu reakciju tijela poznatu kao „citokinska oluja“.

U tom slučaju ljudski organizam snažno reaguje na nepoznati virus tako da stvara preveliki broj antitijela koja napadaju, što rezultira jako visokom temperaturom i iscrpljenošću. 

Dakle, sam virus gripe nije krivac za smrt, ali može biti okidač za druge infekcije, što u konačnici može dovesti do smrtnog ishoda.   

 Ako vam gripa nakon 5-7 dana prođe, ali nakon toga ponovno razvijete jaki kašalj, uz začepljenost dišnih puteva i groznicu, velika je vjerojatnost da imate neku drugu infekciju.

Obavezno se obratite ljekaru!