(12.03.2015. Dnevni list- tekst prenosimo u cjelosti)

MOSTAR – Liječnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su prvi u svijetu izvršili implantaciju posebnog uređaja za liječenje reumatoidnog artritisa čime je dvoje mostarskih pacijenata spašeno od invaliditeta, od posljedica te do sada u svjetskim razmjerima neizlječive bolesti. New York Times je tome pothvatu koji je nazvan “Poslom stoljeća” posvetio stranice svoje novine. Ono što je uradila dr. Sanda Miljko, imunologinja i alergologinja s Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar, zajedno s svojim kolegama, prema mišljenju svjetskih znanstvenika, ući će u povijest medicine.

Novi život

Pero Dragoje iz Gnojnica pored Mostara prije operacije, koja je izvedena prije četiri godine, nije mogao niti hodati. Zasluge za potpuno poboljšanje njegova stanja osim dr. Miljko pripadaju i njezinom kolegi, vaskularnom kirurgu dr. Gordanu Galiću koji je izveo dvoipolsatnu operaciju, ortopedskom timu kojim je rukovodio dr. Zdenko Ostojić, ali i rukovodstvu bolnice na čelu s dr. Antom Kvesićem koji je dao punu potporu implementaciji ovoga projekta.

“Bio sam potpuno nemoćan obavljati i najjednostavnije radnje poput držanja šalice u ruci. Nisam se mogao niti potpisati. Osjećao sam bolove i ukočenost po cijelom tijelu. Ne mogu riječima izraziti svoju zahvalnost prema cijelom timu liječnika, posebice prema dr. Miljko. Par mjeseci nakon operacije sam se već mogao zaposliti. Danas radim kao vozač u jednoj tvrtki i obilazim cijelu Europu. Radovi na poljoprivrednom dobru mi čine pravo zadovoljstvo. U bolesti to više nisam mogao niti zamisliti. Danas vodim jedan sasvim normalan život”, kazao je četrdeset sedmogodišnji Dragoje kojemu je teška bolest dijagnosticirana prije punih 13 godina.

Reumatoidni artritis je upalna reumatska bolest čiji tijek bolesti u velikom postotku slučajeva dovodi do invaliditeta. U svijetu od nje obolijeva od 1 do 3 posto svjetske populacije, a taj je postotak, prema riječima dr. Miljko, na našim prostorima bitno veći.

Nada oboljelima

”Istraživanje su pokrenuli ljudi iz američke korporacije Set point koja se bavi inovativnom medicinom. Naziv projekta je ‘Ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti neurostimulacije kolinergičnog protuupalnog puta korištenjem aktivnog implantiranog uređaja za stimulaciju nervusa vagusa kod bolesnika s reumatoidnim artritisom’. Uređaj koji se koristi u procesu već je upotrijebljen kod pet tisuća pacijenata koji se liječe od epilepsije i depresije. Implementiranje takvog jednoga uređaja nije novost u medicini. Međutim, mi smo prvi u svijetu napravili to u indikaciji reumatoidnog artritisa”, kazala je dr. Miljko.

U pilot-studiji su sudjelovale bolnice iz Nizozemske i Austrije. U Mostaru su urađena prva dva od planiranih 12 zahvata.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić je kazao kako operacija, izvedena u Mostaru, oboljelima od reumatidnog artritisa daje smisao i nadu u povratak u normalne životne tijekove. “Efekt izvedenog zahvata je fenomenalan. Procjenjujem da će za 4 ili 5 godina takva vrsta zahvata biti u redovitom protokolu ne samo u našoj, nego i u drugim bolnicama. U posljednjih desetak godina je naša bolnica primila stotine vrhunskih svjetskih stručnjaka od kojih smo imali prigodu učiti i usavršavati se. Naš je kadar također odlazio u druge svjetske centre na usavršavanje. Na takav način se stječu stručnjaci i to je put učenja. Pacijenti u Mostaru imaju pravo imati vrhunsku medicinsku uslugu bez obzira što nemamo novca kao neki drugi centri”, kazao je Kvesić.

Ovakav vid liječenja daje nadu i oboljelima od upalnih crijevnih bolesti poput Ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti koji će se u budućnosti tretirati istom metodom.

Uspjeh mostarskog tima liječnika je opažen na svjetskoj razini. Rad dr. Miljko je objavljen u globalno poznatom časopisu New Scientist. Istraživanje SKB-a Mostar je prezentirano na stručnim konferencijama u Washingtonu i Madridu. Korporacija GlaxoSmithKline je kupila licencu i samo je pitanje vremena kada će se krenuti sa širom primjenom ove metode koju su prvi u svijetu proveli naši mostarski liječnici.