Koliko su sprave, prostirke i lopte u salama i teretanama za vježbanje, a koje koristi veliki broj ljudi, pogodno tlo za razvoj bakterija, potvrdili su rezultati najnovijeg istraživanja provedenog u Americi.

Naime, istraživači iz "FitRated" ispitalu su bakterijske uzorke prikupljene sa 27 različitih sprava za trening iz tri teretane u Americi.

Utvrdili su da svaki komad opreme 'vrvi' s više od milion bakterija po kvadratnom centimetru. Tačnije, u teretani možete da povratite kondiciju, dobijete mišiće, ali i sepsu, jer na spavama na kojima vježbate ima više bakterija nego čak na sjedalu wc šoljke.

"Oprema u teretani je uglavnom na raspolaganju svima. Ukoliko se ona ne briše prije i nakon upotrebe, može doći do rasta bakterija. Pritom ljudi sprave dodiruju uglavnom znojnim rukama, a to je pogodna klima za širenje bakterija", objašnjavaju istraživači ovog tima.

Na spravi za izvođenje kardio treninga, biciklu, ima 39 puta više bakterija nego na plastičnoj  tacni u školskoj kafeteriji, odnosno, suočavate se sa čak 79 puta više bakterija kada dodirnete traku za trčanje, nego što ih se nalazi na javnoj slavini za vodu.

Istraživači su uzeli uzorke sa slobodnih utega od 15 kg te ustanovili kako se na njima nalazi 362 puta više bakterija nego što ih se nalazi na sjedalu WC školjke.

Na sve tri sprave je pronađen gram pozitivne koke (najpoznatiji rod su stafilokoke), koje mogu da izazovu infekciju kože i druge bolesti.

Oni su također pronašli gram negativne štapićaste bakterije koji mogu da izazovu infekcije i otporne su na antibiotike.

Istraživači su otkrili Bacillus (rod gram negativne štapićaste bakterije) koja može da izazove upale uha, oka i disajnog sistema.

Neophodno je, savjetuje tim istraživača, da su sprave dezinfikovane prije i nakon upotrebe, nikada ne hodajte bosi po sali za vježbanje, ne dirajte lice rukama, uvijek operite ruke nakon vježbanja i promijenite odjeću odmah nakon treninga.

(NajDoktor.ba)