Vrući ljetni mjeseci su uveliko stigli. Većina ljudi razmišlja o ljetovanju dok su pojedini već iskoristili odmor. No, za one koji tek kreću, zadovoljstvo i ljepotu ljetnog odmora često mogu poremetiti neugodne, a ponekad i opasne probavne tegobe koje se smatraju najčešćim bolestima ljetnog razdoblja.
Putnički proljev ili dijareja prolazi obično bez posebnih komplikacija, a najbrži način da dobijete proljev je konzumacija hrane i pića u stranim zemljama. Klima je znanto drugačija, većinom puno toplija, higijenski standardi su također drugačiji, a voda nema isti sastav i stepen čistoće kao kod nas.

Putnički proljev počinje naglo i dobili ste ga ako vam je stolica česta i razrijeđena. U slučaju teže dijareje može doći čak i do povraćanja, bolova u trbuhu, visoke temperature, krvi ili sluzi u stolici. Oboljeli putnik obično će se osjećati slabo i bez energije. Loše tjelesno stanje u slučaju proljeva je posljedica dehidracije odnosno gubitka tekućine i elektrolita.
 
U slučaju jakog proljeva vrijedi zlatno pravilo za oporavak: nadoknaditi izgubljenu tekućinu ili rehidracija.
Osim hrane i vode, još nekoliko faktora može doprinijeti razvoju ove neugodne bolesti, a to su nakupljeni stres prije samog putovanja ili takozvana putna groznica koja se očituje i kroz meku stolicu te razlika u vremenskim zonama.
 
Putnički proljev možete dobiti za vrijeme samog putovanja što je sigurno najgora varijanta ili odmah nakon povratka.  Posljedice konzumiranja egzotične nove hrane ili lokalnih napitaka mogu uslijediti već nakon nekoliko sati ili tek nakon nekoliko dana. Pitka voda inače sadrži bakterije koje mogu biti uzrok proljeva, ali na domaće bakterije naše je tijelo naviknuto i ne prepoznaje ih kao neprijatelje, što nije slučaj s novim egzotičnim bakterijama koje srećemo kad odemo ljetovati u nekoj drugoj zemlji.
 
 
Kako biste umanjili rizik obolijevanja od putničkog proljeva izbjegavajte pijenje vode iz vodovoda, konzumaciju leda, salate, sirovog povrća, neoguljenog voća kao i termički neobrađenog mesa, zatim sladoleda, jela sa sirovim jajima ili majonezom. Napitke treba piti isključivo iz kupljenih, fabrički zatvorenih boca ili limenki.