Toksična epidermalna nekroliza je po život opasna kožna bolest pri kojoj se površni sloj kože Ijušti u velikim komadima (plahtama). Ovo stanje kod djece je rijetko.
U kliničkoj slici promjene najčešće brzo progrediraju, te nastaju erozije velikih površina uz opasnost od dehidracije i superinfekcije.
 
  • Trećinu slučajeva uzrokuje reakcija na lijek, najčešće penicilin, antibiotike koji sadrže sulfonamide, barbiturate, antikonvulzive, nesteroidne protivupalne lijekove ili alopurinol.
  • Kod druge trećine slučajeva, toksična epidermalna nekroliza pojavljuje se uz neke druge teške bolesti, što otežava postavljanje dijagnoze.
  • Kod preostale trećine slučajeva ne može se naći uzrok.

Koji su simptomi?

Toksična epidermalna nekroliza tipično započinje pojavom bolnog crvenog područja koje se brzo širi. Mogu se razviti mjehuri ili se površinski sloj kože jednostavno ljušti bez mjehura. Često, tek lagani dodir ili trzaj izljušti velike komade (plahte) kože.

Zahvaćeno područje izgleda kao da je bilo opareno. Kako toksična epidermalna nekroliza napreduje, osoba obično ima nelagodnost, trese se i ima groznicu. U roku od 3 dana mogu se oljuštiti izuzetno velike površine kože, a stanje se često širi na sluznice očiju, usta i spolnih organa.
 
Kao i pri teškim opekotinama, gubitak kože može ugroziti život. Obilne količine tekućine i soli mogu isticati iz velikih, ranjivih, oštećenih područja. Osoba sa takvim stanjem jako je osjetljiva na infekcije oštećenog, izloženog tkiva. Ovakve infekcije su najčešći uzrok smrti.
 

Kako teče liječenje?

Pacijenti se odmah hospitaliziraju i odmah im se prestaju davati lijekovi za koje se sumnja da su uzrokovali stanje toksične epidermalne nekrolize. Bolničko osoblje pere ruke prije nego dodirne pacijenta, drži ga izolovanog od ostalih pacijenata i kožu oboljele osobe pokriva zaštitnim zavojima. Izgubljene tekućine i soli kroz oštećenu kožu nadoknađuju se intravenski.