Proteklog vikenda, na Poliklinici za laboratorijsku dijagostiku UKC-a Tuzla, održan je napredni kurs molekularne dijagnostike u mikrobiologiji. Kurs je održan u organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Medicinskog fakulteta u Tuzli i Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli "Medicus", sekcija za naučno-istraživački rad.

Na samom otvaranju učesnicima se obratila doc. dr. med. sc. Jasminka Mujanović Mustedanagić, načelnica Polikinike za laboratorijsku dijagnostiku, ističući važnost ovakvih kurseva.

Dr. Mujanović Mustedanagić je naglasila da je to relativno mlada oblast, te da su analize koje će studenti proći tokom kursa u BiH prvi koraci u PCR dijagnostici, ELISA urađeni 1996. godine te se od tada teži usavršavanju laboratorija, osoblja, uređaja, čime se stalno stremi napretku, saopćeno je iz Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli "Medicus". 

Voditelj kursa doc. dr.med. sc. Nijaz Tihić nakon iskazane dobrodošlice, upoznao je učesnike sa samim programom kursa, te skrenuo pažnju na njegov značaj, prije svega za one koje se odluče baviti istraživanjima, ističući da se upravo u molekularnoj dijagnostici krije ključ svih bitnih momenata u svjetskoj aktuelnoj nauci, dijagnostici i medicini.

Kurs je imao opsežan program sačinjen iz teoretskog, te praktičnog dijela. 

"Tokom kursa studenti su imali priliku da uzimaju uzorke krvi jedni od drugih, upoznaju se s osnovama izolacije DNA iz pune krvi, analize genomske krvi, PCR dijagnostike, ELISA, Izolacija DNA iz M. tuberculoscis i drugih sojeva Micobacterium. Pored toga stekli smo praktična znanja o radu u laboratoriji, protokolima, pravilima i tehnikama pipetiranja, detekcije, analize i interpretacije", istakla je voditeljica sekcije za naučno-istraživački rad Ilvana Rabotić.

Kako se navodi u saoćenju MEDICUS-a utisci učesnika kursa bili su više nego pozitivni, a prema riječima Eldine Mahmuzić kurs je najveće osvježene tokom njenog dosadašnjeg studija.

"Sjajan pristup predavača, uz malo, ali dovoljno teoretskog dijela i fokusom na praksu, dobila sam potpuno novu viziju o molekularnoj mikrobiologiji. Sve pohvale za projekat!", kazala je Mahmuzić.

“Kurs je bio veoma koristan, s obzirom da u okviru redovnog kurikuluma studenti dobijaju samo teoretsku pozadinu metoda, bez mogućnosti praktičnog rada”, izjavio je Adnan Mujanović.

"Drago mi je sto sam stekla nova poznanstva s mladim ljudima koji su ambiciozni i koji jednog dana žele biti pozitivna promjena. Kurs nije ostavljao prostora monotoniji i bio je bolji od pojedinih regularnih vježbi vezanih za fakultet”, rekla je Alma Šibonjić.

"Zahvale za uspješan i koristan kurs, koji je zasigurno ostavio dojam na studente idu pored voditelja kursa doc. dr. Nijaz Tihića i magistra biologije Emira Halilovića i docentu doktoru biologije Jasmini Smajlović koji su bili izvršni edukatori", navodi se u saopćenju.

NajDoktor.ba