AUTOR ČLANKA
Dr. Haris Hasanagić
Doktor stomatologijeStomatološka ordinacija dr. HasanagićBiografija
 
Očuvanje mliječnih zuba do njihove normalne smjene (period smjene od 6.do 12.godine) ,tj.zamjene stalnim zubima ima prvenstveno značaj za pravilan razvoj vilica i očuvanje mjesta za stalne zube. 

Postoji i danas  shvatanje da mliječne zube nije potrebno liječiti, jer će ionako ispasti. POGREŠNO! Iako je vijek trajanja ovih zuba kratak, njihova uloga je višestruko značajna:

1. Mliječni zubi čuvaju mjesto za svoje nasljednike-stalne zube. Mliječnih zuba ima 20. Ispod/iznad njih (u kostima gornje i donje vilice) se nalaze klice stalnih zuba u različitim fazama razvoja. Ukoliko dođe do gubitka mliječnih zuba, mjesto za stalne zube se može izgubiti, što nekada zahtjeva ortodontsku terapiju. Takođe, pokvaren mliječni zub može da ošteti klicu stalnog zuba.

2. Mliječni zubi omogućavaju normalan rast i razvoj vilica.

3. Mliječni zubi omogućavaju dobro žvakanje hrane, a dobro sažvakana hrana uslov je za dobru probavu i iskoristivost. Hranjljive materije su u tom periodu prijeko potrebne, jer je to period intenzivnog rasta i razvoja organizma.  Ako nema zuba, hrana se ne žvaće nego gnječi, što opterećuje organe za varenje, dovodi do smanjene iskoristivosti (zaostajanje u razvoju).

4.       Mliječni zubi sudjeliju u stvaranju mnogih glasova, te omogućavaju jasan i razumljiv govor. Stvaranje glasova-artikulacija uslovljena je prisustvom i položajem zuba.

5.       O zubima konačno, ali ne i manje važno ovisi i estetski izgled lica, što opet doprinosi pravilnom psihičkom razvoju djeteta, koje je u tom periodu osjetljivo na svoj izgled. (djeca koja izgube zube ili imaju pokvarene zube mogu biti predmet zadirkivanja od strane druge djece-vršnjaka u vrtiću i predškolskoj/školskoj ustanovi).