Osamdeset posto svjetskog stanovništva živi u gradovima u kojima kvalitet zraka nije u skladu sa limitima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Iako su sve svjetske regije pogođene, stanovnici najsiromašnijih gradova trpe najveće posljedice, upozorava se u stručnoj studiji.

Zagađenje zraka zbog povišene koncentracije "lebdećih čestica", "grubih"  (MP10) i "finih" (MP2,5), uključuje i zagađivače poput sulfata, nitrata i ugljen-dioksida, te predstavlja rizik za zdravlje.

Zagađenje povećava rizik od raka pluća i respiratornih bolesti, naročito astme, kao i od nekih bolesti krvnih sudova, te uzrokuje svake godine više od tri miliona smrtnih slučajeva u svijetu, više nego malarija ili AIDS, navode iz WHO.

Prema studiji, 98 posto gradova sa više od 100.000 stanovnika u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima ne poštuje smjernice koje se tiču kvaliteta zraka.

Kada se radi o zemljama sa visokim prihodima, taj postotak pada na 56 posto.

Kada se zagađeni zrak "uvuče" u gradove, najranjivije gradsko stanovništvo - najmlađi, najstariji i najsiromašniji - jesu i najpogođeniji, upozorava Flavija Bustreo, zamjenik glavnog direktora WHO. 

Na osnovu podataka iz više od 3.000 gradova, WHO je zaključio da su svi regioni pogođeni, ali da su najzagađeniji gradovi koji se brzo razvijaju na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i zapadnom Pacifiku, gdje je zagađenost zraka i do 10 puta veća od preporučenog nivoa.

Prema podacima WHO, koncentracija čestica manjih od 2,5 mikrometra (PM2,5) koje su posebno štetne po ljudsko zdravlje, najveća je u Indiji, gdje se nalazi 16 od 30 najzagađenijih gradova u svijetu.

U Kini je od 2011. poboljšan kvalitet zraka i sada je od 30 najzagađenijih gradova samo pet u Kini.

Vanredno stanje u oblasti javnog zdravlja

Još devet zemalja, uključujući Pakistan i Iran, imaju po jedan grad na toj listi.

"Imamo vanredno stanje u oblasti javnog zdravlja u mnogim zemljama. Zagađenje zraka u gradskim sredinama nastavlja da se povećava alarmantnom stopom. To je jedan od najvećih problema s kojim se danas suočavamo na globalnom nivou, sa strašnim budućim posljedicama po društvo", izjavila je direktorica WHO za javno zdravlje Maria Neira.

Najzagađeniji grad na svijetu je, prema podacima WHO, Onitsha, luka na jugoistoku Nigerije koja se razvija velikom brzinom. U tom gradu je koncentracija čestica PM10 oko 30 puta veća nego što WHO preporučuje. Gradovi koji su među najzagađenijim u svijetu su i Nju Delhi, Kairo i Peking...

U Evropi je nivo koncentracije "grubih" i "finih" čestica praktično isti u Londonu i Ženevi, dok je malo viši u Parizu i Rimu.

Najčistiji gradovi na svijetu su generalno mali, bogati, smješteni daleko od industrijskih centara.

Najčistiji zrak, sa samo dva mikrograma čestica PM2,5 i četiri mikrograma PM10 po kubnom metru, ima finski grad Muonio, a zatim Norman Wells u Kanadi, Campisabalos u Španiji i okrug Converse u američkoj državi Wyoming.

NajDoktor.ba/Agencije