U Sarajevu je danas Udruženje žena oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa" zajedno s partnerskim udruženjima organizovalo potpisivanje peticije kojom žele osigurati da se dio sredstava iz akciza na duhan i duhanske prerađevine usmjeri za tretman onkoloških pacijenata inovativnim lijekovima, riješe liste čekanja na lijek i smanji problem nestašice lijekova.   

Uz Dan narcisa, prve subote u aprilu, Udruženje je radilo na podizanju svijesti kod donosilaca odluka o tom problemu te naglasilo važnost sistemske brige za oboljele od malignih oboljenja čiji broj je konstantno u porastu.

Predsjednica Udruženja "Renesansa" Spomenka Hadžić izrazila je očekivanje da će kod donosilaca odluka time probuditi njihovu svijest za važnost izdvajanja novca iz akciza na duhan i duhanske prerađevine u federalni Fond solidarnosti.  

"Usmjeravanjem novčanih sredstava u taj fond bilo bi riješeno pitanje načina njegovog finansiranja, listi čekanja na lijek, nabavke inovativnih lijekova", kazala je Hadžić u izjavi za NajDoktor.ba

Prema njenim riječima važno je da znaju da se onkološki pacijenti, uz adekvatnu terapiju, mogu izboriti s bolešću i nastaviti normalan život.

Predsjednica "Renesanse" Spomenka Hadžić

Ona je naglasila i da su, prema njenim saznanjima, mnogi lijekovi čija je efikasnost dokazana, našim građanima nažalost nedostupni putem Federalnog fonda solidarnosti.   

Predsjednica "Renesanse" još jednom je ukazala na važnost skrining programa.

Građani su danas potpisivali peticiju

"Rak dojke ne može se prevenirati, ali ga možete otkriti dok je još u ranoj fazi. To jeste skuplja varijanta, no dugoročno ona će svima nama dobro doći, prvo pacijentima, potom ljekarima, a smanjit će i troškove u budžetu", kaže Hadžić i dodaje da u tom slučaju država može puno uraditi na način što će propisati kazne za one koji se ne budu odazvali na pregled.

"Nisu ni druge države ništa pametnije od nas. Oni su to riješili tako da ako se ne odazovete na drugi pregled, u slučaju bolesti dužni ste jedan dio participirati u liječenju", kaže Hadžić.

Dan narcisa obilježava se početkom proljeća, a Udruženje "Renesansa" za taj dan odabralo je prvu subotu u aprilu.  

Članice Udruženja Renesansa, osim psihološke podrške oboljelim od raka dojke, putem institucija sistema nastoje i promijeniti razmišljanje o malignim bolestima.

(NajDoktor.ba)