Moramo promjeniti način razmišljanja o kolonoskopiji koja, ukoliko se provodi redovno svakih 5 do 10 godina, može biti pretraga koja nam spašava život.
Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalne bolesti crijeva, gastrointestinalnih krvarenja nepoznate etiologije, kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za razvoj raka debelog crijeva.
 

Sumnjive promjene pražnjenja crijeva

Rizični faktori za nastanak karcinoma debelog crijeva su genetika, neredovna prehrana s namirnicama bogatim bjelančevinama životinjskog porijekla, konzumacija namirnica s malom količinom celuloze, neredovna stolica (opstipacija), pretilost, pušenje. Karcinom debelog crijeva na drugom je mjestu po učestalosti karcinoma kod muškaraca i kod žena.

Također, pri kolonoskopiji se mogu odstraniti i polipi uz pomoć elektro-omči i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju s pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavom krvi u stolici ili nakon stolice.

Kolonoskopija se preporučuje svim osobama s podacima o raku debelog crijeva u porodici. Preporučljivo je da se pregled kod osoba s porodičnom anamnezom raka debelog crijeva obavi minimalno 10 godina prije godine u kojoj je bliski član porodice obolio, ukoliko je član porodice obolio u 35. godini života, vi pregled obavite kada dođete u 25. godinu života.

Bezbolna i korisna metoda

Kolonoskopija se preporučuje i kao preventivni pregled osobama iznad pedesete godine života zbog povećane učestalosti karcinoma debelog crijeva u općoj populaciji normalnog rizika (bez oboljelih članova porodice).

Tehnološki napredak je omogućio da kolonoskopija danas nije bolna pretraga, tako da strah od boli možete zanemariti. Tokom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Postupak je bezbolan.

Također ono što sprečava većinu ljudi da se podvrgnu ovoj metodi je neugodnost, odnosno sram zbog regije u kojoj se ova pretraga izvodi. Moramo biti svjesni da je područje debelog crijeva dio našeg tijela čije normalno funkcionisanje utiče na zdravlje našeg cijelog organizma.

Kako se izvodi

Kolonoskopija se izvodi tako da pacijent leži na lijevom boku, a savitljiva glatka cijev s rasvjetom na vrhu (kolonoskop), debljine kažiprsta, uvodi se kroz anus u debelo crijevo. Polako i pažljivo napreduje se kolonoskopom kroz rektum i cijelo debelo crijevo sve do spoja s tankim crijevom. Tokom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka da bi se stijenka crijeva mogla dobro analizirati.

Pregled je ponekad praćen osjećajem napuhnutosti. Obično traje od deset do trideset minuta. Kod onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporučuje se kolonoskopija u anesteziji.

Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad s nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tokom pregleda.