U organizaciji Udruženja oboljelih od melanoma u Federaciji BiH u Sarajevu će od 19. do 21. maja biti održana regionalna naučna konferencija udruženja oboljelih od melanoma, na kojoj će eminentni stručnjaci ukazati na značaj podizanja svijesti o melanomu kod stanovništva, kao i adekvatnom liječenju ove izuzetno teške i opake bolesti, a posebno pomoći u liječenju više stotina oboljelih u regiji.

 

Pored pacijenata iz Bosne i Hercegovine i regiona, na konferenciji će učestvovati ljekari iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Prim. dr. Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, podsjeća da se maj u svijetu obilježava kao mjesec svjesnosti o melanomu kao izuzetno zloćudnom tumoru.

- Održavanje regionalne konferencije je jedna od aktivnosti gdje ćemo se udružiti u regionalno udruženje koje će imati svoj upravni odbor formiran od predstavnika udruženja melanoma iz zemalja regije i gdje ćemo donijeti dokumenta konferencije, Deklaraciju i inicijative, kaže dr. Operta za Oslobođenje, dodajući da će učiniti više da oboljeli imaju bolji pristup kliničkim studijama, gdje će ljekari iz regije kroz novoformirano zajedničko ekspertno tijelo voditi ove procese.

Udružujući se, oboljeli od melanoma očekuju da lakše ostvare ciljeve, ali i da se oboljeli iz regije liječe po preporukama i smjernicama Evropskog društva medicinske onkologije (ESMO).

- Pokretanjem inicijative i traženjem zabrane solarija za sve uzraste i zahtijevajući pokretanje Škole dermoskopije u FBiH, nastojimo spriječiti da naše stanovništvo obolijeva od melanoma, te da ono postane hronično oboljenje, naglasio je dr. Operta.

Inicijativa o zabrani solarija sa ove konferencije biće upućena Parlamentu FBiH, na hitno donošenje.

O prevenciji melanoma, kako tvrde dermatolozi, ne treba razmišljati samo tokom ljetnih mjeseci, već se o koži moramo brinuti stalno, u svim situacijama u kojima je koža izložena suncu i drugim štetnim djelovanjima.

- Brojke o tome najbolje govore. Oko 3,5 miliona Evropljana ima dijagnostikovan rak kože svake godine, više od 100.000 slučajeva melanoma se dijagnostikuje svake godine, a više od 22.000 Evropljana svake godine umre od melanoma, kažu dermatolozi.

PORAŽAVAJUĆI PODACI

Ovo su, kako se ističe, poražavajući podaci jer ukazuju na otkrivanje melanoma u kasnom stadijumu bolesti i pokazatelj su neophodnosti adekvatnije prevencije i rane dijagnoze melanoma. Zbog toga se i u Tuzli, Domu zdravlja i UKC-u Tuzla borbi protiv ovih malignih oboljenja posvećuje velika pažnja. Redovno se obavljaju besplatni pregledi mladeža s ciljem prevencije nastanka malignog melanoma, jednog od najmalignijih karcinoma uopšte, kao i savjeti o važnosti pregleda kod dermatologa te o samopregledima.

Preuzeto: osloobodjenje.ba