Prijava / Registracija
Još nemate profil? Registrujte se besplatno, i ostvarite mnoge pogodnosti koje Vam pruža mojDoktor.ba

Što je “Anomaly Scan”?

Opšte vijesti,

mojdoktor.ba     Vijesti     Što je “Anomaly Scan”?
 
Anomaly  Scan” drugi je najbitniji i obavezni ultrazvuk u trudnoći. Radi se od 18. do 22.tjedna trudnoće, vrlo je detaljan i zahtjevan, a njime proučavamo sve organske sustave fetusa u potrazi za eventualnim anomalijama.
Ako je mama prvorotka, u ovim će tjednima osjetiti prve pokrete bebe. Također trbuščić postaje sve vidljiviji. Beba tada teži oko 500g. Rapidno joj se počinje razvijati mozak, formiraju joj se obrve, koštana srž počinje proizvoditi krvne stanice, počinje gutati. Kod curica se razvijaju maternica i jajnici, a kod dečkiju se počinju spuštati testisi iz abdomena. To je idealno vrijeme za vidjeti spol bebe, ako bebin položaj to dopušta. Istovremeno određujemo i sijelo posteljice koja će nešto kasnije zauzeti svoj konačni položaj u maternici.

Ultrazvuk će malo dulje trajati jer se radi o detaljnom pregledu svih organskih sustava djeteta. Radi se preko trbuha, abdominalnom sondom. Ginekolog će pregledati glavicu i mozak bebe, lice, kralježnicu, sve unutarnje organe, posteljicu, pupkovinu, plodovu vodu. Također će napraviti i rutinsku cervikometriju – mjerenje duljine vrata maternice i pregled unutarnjeg ušća vrata maternice kod pacijentice. Cervikometrija se radi vaginalnom sondom. Slobodno povedite partnera ili člana obitelji jer će vas tada ginekolog upoznati s brojnim detaljima vaše bebe.
 


Tada se može raditi i naprednija verzija ultrazvuka, tzv. 3D i 4D uzv. To nije samo očaravajuće iskustvo za roditelje i prva slika njihovog djeteta kao prekrasna uspomena , nego on u određenim situacijama služi kako bi se bolje i jasnije utvrdilo stanje djeteta.

Sve to možete obaviti i dobiti detaljne upute u Poliklinici Vitalis.

Tekst napisao: dr. Tonćika Zovko, spec. ginekologije.