Nestašica oralne polio vakcine protiv dječje paralize, koja se daje u kombinaciji sa trovalentnom vakcinom, okončana je, potvrdili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vakcine nije bilo od juna, a iz IZJZ RS navode kako su nedavno nabavili određene količine.

"Obezbijedili smo određenu količinu oralne polio vakcine, koja je nedostajala i koja će biti dovoljna dok ne budu isporučene i nove količine, a koje bi trebalo tokom novembra da budu dostavljene u Institut. Kašnjenje u nabavci polio vakcine je nastalo zbog toga što se na prvi raspisani tender za nabavku vakcine niko od dobavljača nije javio. Tek nakon raspisivanja drugog tendera procedura nabavke polio vakcine je uspješno okončana", navode iz IZJZ RS.

Dječja paraliza je virusna bolest koja uzrokuje teško oboljenje paralizu (najčešće nemogućnost pomicanja ruku i/ili nogu). Virus takođe može uzrokovati smrt zaražene osobe, obično tako da izazove paralizu mišića koji omogućavaju disanje, a ulazi u organizam kroz usta, dok se vakcinacijom sprečava nastanak bolesti.

U Institutu su takođe potvrdili da na teritoriji Republike Srpske u ovom trenutku ima svih vakcina koje se daju djeci po obaveznom kalendaru.

U januaru ove godine u RS je došlo do nestašice petovalentne vakcine, koja je trajala više mjeseci. Tada se na tri tendera za nabavku nijedan ponuđač nije javio pa su roditelji bili prinuđeni da vakcinu po cijeni od 100 KM kupuju u apotekama i onda nose u domove zdravlja. Inače, čitav taj postupak je nezakonit i može uticati na ispravnost vakcine, a dalje i na krhki organizam beba.

(nezavisne.com)