AUTOR ČLANKA
Doc.dr.sc.med. Gežo Alija
Specijalista otorinolaringologPoliklinika "dr.Gežo"Biografija

Za pravilno održavanje ravnoteže kod čovjeka bitni su:

1. Vestibularni sistem u unutrašnjem uhu koji se sastoji od tri polukružna kanalića postavljena u tri različite ravni (zadnja, prednja i vanjska) i tzv. vestibuluma koji je zajednički prostor za sva tri kanala.

2. Otvorene oči

3. Proprioceptivni receptori u poprečno prugastoj muskulaturi ekstremiteta

4. Centralni centri u mozgu

Najčešći uzrok nedovoljne ili slabe funkcije održavanja ravnoteže je nedostatak hranjivih materija i kisika u pomenutom vestibularnom dijelu unutrašnjeg uha. A nastaje zbog nedovoljne širine krvnih sudova koji isto opskrbljuju.

Na ovo utiče više faktora, od kojih su najčešći:

1. Promjene oblika vratne kičme obično nakon 35. godine starosti kroz čije pršljenove prolazi veliki magistralni sud (art. Vertebralis), koji daje grane za dio unutrašnjeg uha zadužen za  ravnotežu.

2. Intoksikacija nikotinom koji sužava te krvne sudove, pa i one koji ishranjuju dio unutrašnjeg uha zadužen za ravnotežu.

3. Zamor nakon dugotrajnog rada od više sati bez odmora u nekom od  tzv. prisinih položaja pri radu (kancelarijski poslovi, rad za računarom i slično).

4. Traume unutrašnjeg uha (sport, saobraćajni udesi, ratna dejstva, jatrogene povrede kod operacija srednjeg uha i glave).

Simptomi su:

a) Nagon na povraćanje te povraćanje više puta u toku dana, na koje većina konvencionalnih antiemetika (lijekova protiv povraćanja) ne djeluje zadovoljivo. Desi se da i Centralni centri u mozgu nisu adekvatno opskrbljeni hranom i kisikom, ali su tada simptomi nagona na povraćanje i samog povraćanja značajno manji.

b) Eventualno zujanje u jednom ili oba uha uz osjećaj zaglušenosti istoga ili slabijeg sluha.

c) Pacijentu smeta izloženost svjetlu (i prirodno i vještačko).

d) Pacijent ima hladnu i orošenu znojem prožetu kožu lica i ekstremiteta, ne može naći adekvatan položaj u kome nema vrtoglavicu i vrlo je razdražljiv.

Dijagnostika

Osim podataka koji pacijent ili pratilac da, pri pregledu se uoči da pacijent kad se isključi vid (zažmiri oči), ne može dotaći kažiprstom kažiprst niti vrhovima oba kažiprsta vrh nosa, kada zatvorenih očiju stoji na dvije noge (izraženije na jednoj) pada u jednu ili više strana, isto se dešava kada zatvorenih očiju hoda ili stupa u mjestu odnosno kada hoda naprijed i nazad.

Nakon ovoga slijede i konkretnije pretrage kao što su, VTG po Adanu i Kobraku, te VNG, o kojima možete pročitati na našoj stranici 

Krunska pretraga je magnetna rezonanca glave, gdje nas najviše zanima situacija u uglu između tzv. moždanog mosta (ponsa) i malog mozga (cerebellum), kuda prolazi iz unutrašnjeg uha živac za ravnotežu i sluh, da na taj način isključimo ili potvrdimo prisustvo tkiva (tumor) ili nekog drugog poremećaja, koji u konačnici dovodi do pritiskanja na ove živce i tegobe vezane za održavanje ravnoteže i eventualnog slabijeg sluha.

Način liječenja

Liječenje se sastoji u poboljšanju ishrane (prokrvljenosti) unutrašnjeg uha lijekovima koji šire krvne žile kao i lijekovima koji pomažu da neke od ćelija (stanica) koje su oštećene zbog nedostatka hrane i kisika se ponovno repariraju (podmlade). Također se mora nadoknaditi izgubljena tečnost povraćanjem (infuziona terapija) kao i postići da se pacijent ne osjeća nesigurno do izgubljeno i bespomoćno (sedativi). Pacijent se smješta u zamračenu i tihu prostoriju, ali ne miruje nego izvodi tzv. Vježbe Vestibularne gimnastike koje se mogu vidjeti na našoj stranici.

Ako se verificira (potvrdi) neka izraslina ili tzv. prisustvo atipičnog tkiva u prethodno opisanom dijelu glave, onda se pristupa hirurškom tretmanu od strane ORL specijaliste ili neurohirurga.