Nakon ljeta i vrućina, dolazak hladnog vremena uzrokuje stres, ali dovodi i do promjena u prehrani s kojima nerijetko dolazi do pogoršanja stanja kod ljudi s čirom.
Čir (ulkus) izaziva bol u gornjem dijelu trbuha, a pacijenti ga opisuju i kao pečenje u trbuhu praćeno žgaravicom i mučninom. Čir je zapravo razaranje slojeva sluzokože želuca uzrokovano bakterijom Helicobacter Pylori, antibioticima, kortikosteroidima, nesteroidnim antireumaticima i konzumiranjem cigareta. Međutim, postoji i genetska predispozicija za obolijevanje od čira.
 
Najznačajniji simptom čira je bol koji ima određen karakter i jačinu, kao i lokalizaciju, način i ritam širenja, kao i periodičnost. Opisuje se kao tupi bol, pečenje, stezanje ili kao osećaj gladi. Karakter i intezitet bola zavise od lokalizacije i veličine čira i njegove dubine, kao i osetljivosti bolesnika na bol.
 
Najsigurnija i najpouzdanija metoda za otkrivanje čira na želucu je gastroskopija. Prilikom te pretrage mala kamera se spušta u želudac, kroz usta, prilikom čega se uzima i uzorak za biopsiju kako bi se utvrdilo da li je čir benigni ili maligni. Ujedno, biopsija pokazuje i da li je u uzorku prisutna bakterija Helicobacter Pylori.
 
Bakterija Helicobacter Pylori je uzročnik gotovo svih čireva i to 80 posto želučanih te više od 90 posto onih na dvanaestercu. 
 
 
Neke od čireva može izazvati i dugotrajno uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova. Najčešći simptom čira je ravnomjeran i tupi bol. Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko sedmica.
 
Pacijenti s čirom trebali bi smanjiti pušenje. Prehrana je veoma bitna i individualna. Ne postoje posebne dijete, iako se preporučuje uzimanje manjih i češćih obroka, izbjegavanje jakih začina, teške i masne hrane.
 
Liječenje je obvezno, jer neliječeni čir može dovesti do perforacije (pucanja čira), otoka i zatvaranja hrane u organu i krvarenja.