Svečanim otvaranjem svojih prostorija Udruženje dijabetičara Hercegovačko-neretvanskog kantona "Insula" započelo je danas u Mostaru obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa. U sklopu obilježavanja upriličene su i interaktivne radionice za djecu, tinejdžere i odrasle dijabetičare koje su vodili uvaženi dijabetolozi.

Predsjednik Udruženja Mislav Stapić istakao je kako je 'Insula' novoformirano udruženje koje ima oko 120 članova i koje je jedino udruženje dijabetičara na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Stapić je tom prilikom pozvao sve dijabetičare u HNK da se uključe u rad udruženja navodeći kako je njegov glavni cilj borba za što bolja prava dijabetičara.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana dijabetese, u ponedjeljak će u Mepas Mallu biti organizirano i besplatno mjerene šećera iz krvi.

Ulične akcije mjerenja šećera u krvi

Nizom aktivnosti Udruženje djece i mladih oboljelih od dijabetesa "Slatki svijet" iz Bugojna obilježava 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

"Želimo ukazati na nužnost preveniranja dijabetesa, koji kod oboljelih može uzrokovati brojne zdravstvene i druge probleme", kazala je predsjednica ovog udruženja Merima Idrizović.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, danas su u Kristalnoj sali Općine Bugojno upriličene radionice za djecu i roditelje, kao i predavanja o šećernoj bolesti.

"S obzirom da se radi o bolesti od koje obolijeva sve više mladih, pozvali smo u goste eminentne psihologinje i muziko-terapeutkinje iz Zenice, Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Bugojna. Čuli smo mnoge korisne savjete o tome kako unaprijediti i podići na viši nivo život osoba koje boluju od dijabetesa", naglasila je.


"Akciju planiramo provesti u Bugojnu i susjednim općinama. Organizirat ćemo, također, projekciju filma 'Život s dijabetesom' u Kulturnom centru princeze Dževhere ", istaknula je.Istim povodom, dodala je, u ponedjeljak, 14. novembra, bit će upriličene ulične akcije mjerenja šećera u krvi.

Pozvala je sve članove Udruženja "Slatki svijet" i sve zainteresirane građane da sudjeluju u pomenutim aktivnostima i da, na taj način, budu podrška njihovoj borbi protiv "najčešće bolesti modernog doba".

Šta je dijabetes

Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma karakteriziran hroničnom hiperglikemijom (povišenim nivoom šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje.

Šta je inzulin

Inzulin je hormon od vitalne važnosti koji proizvodi gušterača u beta-stanicama. Inzulin ima ulogu ključa za propuštanje šećera (glukoze) u stanice.

Kod dijabetesa gušterača proizvodi premalo inzulina da bi omogućila da sav šećer koji unesemo hranom iz krvi pređe u mišiće i druge stanice koje proizvode energiju. Ako šećer ne može ući u stanice i biti iskorišten nakuplja se u krvi. Zato je osnovna značajka dijabetesa povišen šećer u krvi koji dugoročno uzrokuje oštećenja na očima, živcima, bubrezima i krvnim žilama koja nazivamo kronične komplikacije šećerne bolesti.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, postoje pokazatelji da je oko 9 posto stanovnika starijih od 18 godina s dijagnosticiranom šećernom bolesti, a 10,7 posto ima poremećenu toleranciju na glukozu (IGT) i poremećaj glukoze natašte (IFG) kao stanje koje prethodi nastanku šećerne bolesti. Prema ambulantno-polikliničkom morbiditetu, stopa obolijevanja stanovništva od šećerne bolesti kontinuirano raste u promatranom razdoblju, ali se broj registriranih osoba sa šećernom bolesti (70.986) smatra podcijenjenim. 

Kako djeluje inzulin

Da bi ljudsko tijelo normalno funkcioniralo potrebna mu je energija. Za proizvodnju energije tijelu je potrebna hrana. Energiju ljudsko tijelo proizvodi u stanicama.

Za stvaranje energije tijelu su potrebni slijedeći sastojci hrane: ugljikohidrati, masti i bjelančevine (proteini).

Ugljikohidrati su najbolji izvor energije za ljudsko tijelo. U ugljikohidrate ubrajamo škrob (brašno, krumpir, riža, voće), šećer i glukozu.

Glukoza je osnovni izvor energije za ljudsko tijelo. Glukoza je uskladištena u jetri i mišićima u obliku tvari koju nazivamo glikogen, a koji služi kao "rezerva energije". Glukoza u krv dolazi iz hrane (od ugljikohidrata) i iz jetre (rezerva glukoze iz glikogena). Osim što skladišti jetra proizvodi male količine glukoze (proces proizvodnje naziva se glukoneogeneza).

Nakon obroka ugljikohidrati iz probave ulaze u krv, a putem krvi odlaze do stanica. Neke stanice (mišić i masne stanice) trebaju pomoć da bi primile šećer iz krvi i iskoristile ga za stvaranje energije.

Jetra treba pomoć za proces uskladištenja glukoze u glikogen. Inzulin služi kao ključ koji otvara vrata stanica i omogućuje šećeru iz krvi da uđe u stanicu. Stanica iz šećera proizvodi energiju za svoj rad. To smanjuje šećer u krvi i vraća ga u normalu.

Koji faktori i kako utiču na glukozu u krvi

  • Hrana (ugljikohidrati) podiže nivo glukoze u krvi
  • Fizička aktivnost snižava nivo glukoze u krvi
  • Stres može podići nivo glukoze u krvi
  • Alkohol snižava nivo glukoze u krvi

Šta znači riječ dijabetes

Medicinski naziv za šećernu bolest je diabetes mellitus. Termin diabetes znači pretjerano mokrenje, a riječ mellitus znači med.

U prošlosti su liječnici dijagnosticirali dijabetes kušajući pacijentov urin. Sladak okus urina potvrđivao je dijagnozu.

Simptomi dijabetesa

  • često i obilno mokrenje
  • žeđ
  • glad
  • gubitak na težini
  • umor/slabost
  • zamagljen vid

Tipovi dijabetesa

Dijabetes tip 1 se javlja u djetinjstvu ili mladosti i inzulin je neophodan u liječenju. Izazvan je samim imunim sistemom tijela koji uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin (beta stanice).

Dijabetes tipa 2 se obično polako razvija kod odraslih. Napreduje s vremenom. U početku se može liječiti dijetom i tjelovježbom, a u kasnijoj fazi bolesti potrebno je uvesti u liječenje tablete te inzulin. 

Gestacijski (trudnički) dijabetes, karakteristika ove vrste šećerne bolesti je prolaznost i pojavnost kod trudnice koja do tada nije bolovala od šećerne bolesti. Ukoliko hiperglikemija ne prestaje nakon trudnoće, onda se radi o novootkrivenoj šećernoj bolesti.

NajDoktor.ba