Široko rasprostranjeno korištenje antibiotika u stočarstvu predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju za ljude i treba ga radikalno ograničiti međunarodnim dogovorom, koji utvrđuje precizne ciljeve, pokazala je britanska analiza.

Takav dogovor i njegovo provođenje u svijetu neće biti jednostavni, zaključuje tim na čelu s bivšim glavnim ekonomistom “Goldman sachsa” Jimom O'Neillom. Ipak, to je od životne važnosti ukoliko želimo da ti lijekovi, presudni u borbi protiv bakterijskih infekcija, i dalje budu efektni i za ljude i za životinje. Analiza koju je naručila britanska vlada sugerira da bi kopiranje primjera Danske i Holandije moglo donijeti brzu i značajnu promjenu.

"U Danskoj se godišnje koristi prosječno manje od 50 miligrama antibiotika na kilogram žive vage što bi trebalo odrediti kao cilj. Danska je pokazala da produktivno stočarstvo može biti održivo uz relativno malu potrošnju antibiotika", kaže O’Neill.

On je istaknuo kako je zapanjujuće da se u većini zemalja najviše antibiotika troši na životinje, a  ne na ljude. Rekao je da, primjera radi, u SAD-u više od 70 posto antibiotske potrošnje otpada na životinje, a 30 na ljude.

"To stvara ogroman rizik za razvoj rezistencije na antibiotike za sve. Vrijeme je da oni koji stvaraju politiku počnu djelovati", naglasio je O’Nill.

Alarm u svijetu oglašen je nakon što je u Kini otkriven gen mcr-1 zbog kojeg je bakterija otporna na sve poznate antibiotike. Mcr-1 je pronađen i u uzorcima bakterija u Danskoj, što znači da se počeo širiti svijetom.

(Faktor.ba)