Ljudsko je stopalo kompleksno, a sastoji se od 26 kostiju i čak 33 zgloba. Pokreće ga više od 100 mišića, tetiva i ligamenata. Isto tako, stopala nose ukupnu težinu našeg tijela, zbog čega je najopterećeniji dio. 

Iako su napravljena da budu snažna i otporna, bolest koja najčešće pogađa ovaj dio tijela vrlo je česta. Riječ je o deformaciji, odnosno spuštenim stopalima koja se javljaju već u djetinjstvu, a nikako je ne biste smjeli ignorirati. Ortopedi ističu pet opasnosti koje skrivaju ravna stopala.

1. Problemi s koljenima. Bolovi u koljenima jedan su od čestih uzročnika spuštenih stopala. Događaju se jer je težina tijela pogrešno raspoređena, pa pravi pritisak na kosti koje ubrzano troše hrskavicu koljena, što dugoročno može postati problem.

2. Deformacije nožnih prstiju i stopala. Kada je stopalo dugo u neprirodnom položaju, njegovi mišići slabe, zbog čega se njegov oblik može promijeniti. Osim što postaje duže i šire, nožni prsti počinju se kriviti što može biti vrlo bolno. Promjena oblika stopala izaziva i nastanak čukljeva, kurijih očiju i žuljeva.

                            Na www.NajDoktor.ba potražite najboljeg doktora i pošaljite upit ili zakažite termin>>                                     

3. Bolovi tokom stajanja ili trčanja. Ravna stopala kičmu stavljaju u neprirodan položaj. To se veže i na raspored ukupne težine tijela koji je potpuno pogrešno raspoređen. Rezultati toga snažni su bolovi u stopalima, listovima i nogama tokom dužeg stajanja ili pak fizičke aktivnosti.

Pedobarografija - Najčešća stanja i oboljenja koja indiciraju pedobarografiju

4. Problemi s cirkulacijom i venama. Položaj spuštenog stopala za tijelo, kosti i kičmu neprirodan je. Pritisak na određene dijelove tijela, što uključuje i krvne žile, može dovesti do loše cirkulacije. To se najviše osjeti kod dugog stajanja, nakon čega se počinju javljati bolovi u kukovima i donjem dijelu leđa. 

5. Glavobolje. Snažne glavobolje, popraćene bolovima u leđima nerijetka su kombinacija koju uzrokuju spuštena stopala.

Doc. dr. sci. Prim.Mirsad Muftić - Pedobarografija - Najčešća stanja i oboljenja koja indiciraju pedobarografiju

(Faktor.ba)