Hladno vrijeme tokom jesenjeg perioda može dovesti do promjena u radu štitnjače. Štitnjača se zbog hladnoće i vlage dodatno napreže kod svih ljudi, ali je to naročito izraženo kod onih koji tokom cijele godine imaju problema s štitnjačom.

Štitnjača tokom jeseni uglavnom proizvodi količine hormona dovoljne za funkcionisanje organizma, no dolaskom hladnijeg vremena rastu energetske potrebe organizma što se manifestira porastom koncentracije hormona tireotropina (TSH).

Hormoni štitnjače imaju glavnu ulogu u održavanju metabolizma, pa štitnjača kad je hladnije vrijeme ima dodatan pritisak na izlučivanje svojih hormona, tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). U slučaju nedovoljnog izlučivanja hormona štitnjače mogu se osjetiti ili pojačati simptomi hipotireoze, a najčešći je pojačana osjetljivost na hladnoću.

Pacijenti koji redovno kontrolišu štitnjaču mogu uočiti kako hladno vrijeme donosi promjene u krvnim nalazima, povećavajući razinu hormona TSH i snižavajući razine (slobodnih) hormona štitnjače. Iz tog razloga, preporučuje se obavezna kontrola hormona štitnjače s dolaskom hladnog vremena, nakon čega se može i povećati supstitucijska terapija.

Štitnjača u jesen može zahtijevati povećane doze nadomjesne terapije sintetskim ili prirodnim hormonima kako bi se organizam pripremio na hladnije razdoblje.

Liječnici savjetuju da se ljudi koji imaju problema sa štitnjačom više kreću tokom ovog perioda godine. Tako ćete ubrzati metabolizam i olakšati posao štitnjači. Nije potrebno uključivanje u fizički zahtjevne programe, već je dovoljno svakodnevno kretanje.

Boravite na otvorenom kad je vani sunčano kako bi tijelo moglo sintetizirati barem malo vitamina D. On je veoma bitan saveznik za naš endokrini sistem.

Iskoristite jesen kao pripremno razdoblje za zimu, što ona zapravo i jeste. Osigurajte funkcionisanje organizma na višoj energetskoj razini, kako bi zimu proveli zdravi i efikasni.

Također, veoma je važno da spavate dovoljno. Pacijenti s hipotireozom često osjećaju umor, što se tokom hladnijeg vremena može intenzivirati. Poznato je svima da nedostatak sna ima velike posljedice na zdravlje, pogotovo na imunološki sistem.

U jesen se češće preporučuje specifična suplementacija, kako bi se olakšalo štitnjač. Pritom se naglasak stavlja na vitamine A, D, C, E i B kompleksa te antioksidanse, pogotovo kod pacijenata koji imaju i autoimunu bolest. Preporučuje se raznovrsna mediteranska prehrana, korištenje začina u kuhinji te dovoljan unos tekućine, naročito u prvom dijelu dana.