Roditelji djece rođene u karlovačkoj bolnici više ne trebaju hodati od šaltera do šaltera kako bi pribavili dokumentaciju za dijete. U općoj bolnici Karlovac provodi se pilot projekt e-novorođenče. Bolnica sama prijavljuje dijete, a do kraja godine ovakav sistem prijavljivanja imat će pedeset posto bolnica u Hrvatskoj.

Za sada samo u karlovačkoj bolnici provodi se projekt e-novorođenče. Nakon rođenja, bolnica upisuje podatke bebe, te ih elektroničkim putem šalje u e-maticu, koji onda putuju u Zavod za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo uprave, pedijatru i Zavodu za javno zdravstvo.

"Dijete omah počinje dobivati svoj broj u HZZO-u i na osnovu toga možemo početi liječenje na njegovo ime, a ne na ime majke kao što smo to radili do sada pa I prijava i dobivanje osiguranja je skraćeno", objašnjava voditelj ginekologije I opstetricije u OB Karlovac Željko Štajcar.

Tako su već obrađeni podaci za 52 bebe, trideseti tri već su zbog toga brže dobile i OIB. Projekt e-novorođenče u idućih nekoliko mjeseci stiže u još pet hrvatskih bolnica.

Iz bolnice u Karlovcu prema HZZO-u brže stižu i računi zahvaljujući još jednom pilot projektu e-račun. Nakon e-recepta, e-uputnica i e-naručivanja, najesen konačno stižu i prvi elektronički kartoni.

"U rujnu počinjemo s tisuću osiguranika  koji će biti pilot pacijenti u e-kartonu i naravno nekoliko pilot liječnika ugovornih partnera i bolnica", rekla je za RTL ravnateljica HZZO-aTatjana Prenđa Trupec. Iz bolnice u Karlovcu prema HZZO-u brže stižu i računi zahvaljujući još jednom pilot projektu e-račun. Nakon e-recepta, e-uputnica i e-naručivanja, najesen konačno stižu i prvi elektronički kartoni.  

Do kraja godine brže će do svojih dokumenata većina beba, jer će projekt kada će projekt e-novorođenče zaživjeti u 50 posto hrvatskih bolnica.

 

 

(Izvor:Vijesti.rtl.hr)