Do sada je u svijetu u kliničkoj praksi 40 aparata, Očna poliklinika „Dr.Sefić“ je jedina i prva na Balkanu koja u svakodnevnoj praksi koristi AngioVue imaging system kratko nazvan Angio Oct ili OCT angiografija.  

OCT  angiografija je potpuno novi neinvazivan oblik registrovanja pokreta kontrasnih slika mikrovaskularne cirkulacije. Kompanija Optovue je lansirala prvi OCT angiografski sistem Angiovue na XXXII Evropskom kongresu kirurga katarakte i refraktivne hirurgije u Londonu 2014. godine. Od tada, širom svijeta, oftalmolozi počinju sa njegovom kliničkom primjenom te iskustva rada sa novom tehnologijom predstavljaju revolucionarni pristup analizi bez ikakvog rizika za pacijenta.

Od 1991. godine se primjenjuje OCT – time domain tehnologija koja  je nisko talasna interferometrija i na osnovu različitog refleksa pojedinih slojeva stanica se lijepo vizuelizira anatomije retine ( Stratus OCT).

OCT je neinvazivna tehnika tj. optička biopsija tkiva retine na živo, analizira se svaki sloj retine, debljina nervnih vlakana, retinalni pigmenti epitel te papila optičkog živca i širi se na analizu bolesti retine, glaukoma i neurooftalmologije.

Time domain OCT ima tkivnu rezoluciju od 8 do 10 mikrona, Potrebno je dobiti što više detalja, precizniju analizu retine radi razumijevanja bolesti  tako da se  uz niskotalasnu interferometriju dodaje scaning laser oftalmoskop koji je kombinovan sa spektrometrom velike brzine. U 1 sekundi se može dobiti 20 do 50 000 skenova tako da je  tkivna rezolucija od 5 do 7 mikrona. Spectralis ili forier domain OCT daje bolju vizuelizaciju retine i žute pjege  ali se nije mogao analizirati dublji sloj horiokapilarisa. Pigmentni sloj koji je centar, mjesto najintenzivnijeg metabolizma te laboratorija same retine je i dalje ostala nevidljiva i nedodirljiva. Tako i dalje horiokapilaris čija debljina i građa koja je vezana za  bolesne promjene imaju ključnu važnost u liječenju i prognozi retinalnih bolesti ostaju i dalje nevidljivi neinvazivnim tehnikama koje za pacijenta nisu rizične.

OCT angiografija- detaljna analiza krvnih sudova očnog dna bez ubrizgavanja kontrasta u venu- potpuno nova tehnologija bez i najmanjeg rizika za pacijenta

OCT prednosti – neinvazivna tehnika koja dalje gotovo potpunu histološku analizu makule nudi  razne programe kao kod  glaukoma, analizu papile vidnog živca, druze, edem papile, debljina nervnih vlakana, analiza sloja ganglijskih stanica ( prve propadaju kod glaukoma), demijelinizirajuća oboljenja te značajan napredak u otkrivanju neuroloških bolesti.

OCT angiografija je predstavljena na Američkom konresu sa Avanti OCT programom u New Orleansu 2014. godine od strane izumitelja prof Lambroso B. ,Coscas, G.  i Jacumoto. 

Analiza i praćenje dijabetičnih promjena na oku, tromboza i ostalih vaskularnih bolesti , razvoja i oblika makularne degeneracije je nemoguća bez angiografije.  

Naučnik Huang D.  je objavio u martu 2015. godine kvantitativnu analizu vaskularnih promjena u ljudskom oku uz pomoć OCT angiografije.

OCT angiografija je brza, neinvazivna, visoko specifična metoda koja daje uvid u prokrvljenost i stanje krvnih sudova retine i horioidee. Pretraga za koju ne treba nikakva posebna priprema, traje kratko do 5 minuta, radi se i na usku zjenicu, ponovljiva i bez kontakta. Može se ponavljati svakodnevno i ne predstavlja nikakav rizik za pacijenta. Za izvođenje ove pretrage, s obzirom da nema nikakvog  rizika kod izvođenja, ne zahtijeva pisanu saglasnost niti dopuštenje od strane pacijenta. 

Prije svake primjene AVGF terapije ( AVASTIN i ostale injekcije za liječenje bolesti očnoga dna) OBAVEZNA je OCT angiografija radi procjene efikasnosti terapije koja se primjenjuje u oko i nije bez rizika. 

SSADA algoritam jeste varijacija u  reflektovanim OCT signalu te omogučava odvojenu vizuelizaciju dva vaskularna sloja u istom volumetrijskom prikazu tkiva retine.

Istovremeno se dobija informacija o prokrvljenosti i retinalnoj strukturi na istoj slici.

OCT angiografija je bezbolna, sa sobom ne nosi bilo kakav rizik za oko ili život pacijenta i može se ponavljati bezbroj puta na jednom ili drugom oku. Ne zahtijeva širenje zjenice i traje u prosjeku 5 minuta po oku. Ne zahtijeva ukapavnje anestezije. Lako je izvodljiva kod veoma starih pacijenta, sa tremorom glave i sa zamućenim očnim medijima (mrena). Ne zahtijeva pisanu saglasnost pacijenta niti posebnu pripremu za izvođenje. 
 
NajDoktor.ba