U Sarajevu će se 15. i 16. decembra u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) održati manifestacija "Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH". Uz brojne sadržaje dvodnevne manifestacije, održat će se prva obuka za koordinatore koja će se sprovoditi prema odredbama pravilnika i po modulima koji predstavljaju prateći sadržaj pravilnika.

Planiran je i veliki okrugli stol na kojem će se okupiti predstavnici agencija za poboljšanje kvaliteta i akreditaciju zdravstvenih ustanova iz regiona kako bi razgovarali o ostvarenim rezultatima i izazovima koji stoje pred agencijama u regionu.

"Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH su tradicionalna manifestacija koja se održava već četvrtu godinu zaredom u Sarajevu u organizaciji AKAZ-a. S obzirom da agencije za poboljšanje kvaliteta u regionu uspješno sarađuju i razmjenjuju iskustva i pozitivne prakse, odlučili smo se ove godine organizirati veliki okrugli stol na kojem ćemo svi na jednom mjestu predložiti još bolje moguće načine saradnje kao i unaprijediti saradnju kolegica i kolega iz regiona u cilju jačanja i boljeg poziciniranja naših agencija u sistemima zdravstvene zaštite. U tom smislu pripremili smo i Izjavu koju će nakon potpisati svi prisutni direktori agencija iz regiona: iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i oba direktora iz BiH: iz FBiH i RS", kaže dr. Ahmed Novo, direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH.

Prvi dan manifestacije obilježit će i radionice u sklopu kontinuirane profesionalne edukacije za zdravstvene djelatnike u FBiH - jedna za koordinatore kvaliteta u zdravstvenim ustanovama i druga za ovlaštene ocjenjivače kvaliteta AKAZ-a.

"Više od 150 učesnika imat će priliku da kroz interaktivnu radionicu usvoji znanja i vještine koje će pomoći koordinatoru kvaliteta u toku procesa uspostavljanja i održavanja sistema kvaliteta te da bolje shvate svoje ulogu i zadatke. Ovo je prilika da se i ojača i učvrsti komunikacija koordinatora kvaliteta sa Agencijom. Pripremili smo radionicu za ovlaštene ocjenjivače kvaliteta kako bi podržali da što bolje i učinkovitije obavljaju svoje zadatke u skladu sa zakonskim okvirima i očekivanjima menadžmenta i zaposlenika zdravstvene ustanove, pacijenata, javnosti i naravno AKAZ-a", ističe dr. Novo i dodaje kako su za drugi dan manifestacije, pored koordinatora kvaliteta i ovlaštenih ocjenjivača kvalitete pozvani i direktori zdravstvenih ustanova “kao jedni od najvažnijih čimbenika u procesu poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga”.

"Pozvali smo i partnere iz UN agencija i druge organizacije te goste ministarstva zdravstva, zavoda za javno zdravstvo i zdravstveno osiguranje kako bi im prezentirali relizaciju naših aktivnosti u 2016. godini i naša planove za naredni period. Ovo je također, sjajna prilika da se bolje upoznamo i učvrstimo našu suradnju", ističe dr. Novo dodajući da će i ovogodišnji "Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH" biti prilika da se dodijele priznanja i zahvala zaslužnim institucijama i pojedincima za proteklu godinu.

Organizirani pristup problemu kvaliteta zdravstvene zaštite sve češće se pominje u kontekstu odgovarajućih standarda koja naša zemlja ispunjava na svom putu priključivanju porodici evropskih naroda. S tim u vezi, u okviru zajedničkog projekta Svjetske banke “Osnovno zdravstvo” i Federalnog ministarstva zdravstva na razvoju kvaliteta i sigurnosti zdravstvene zaštite, 2005. ustanovljena je Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH sa sjedištem u Sarajevu, a na temelju formulirane politike kvaliteta i zakona koji tretira istu materiju.

NajDoktor.ba