Čak 70 posto djece do treće godine barem jednom preboli upalu uha. Koliko je česta ta bolest, govori i podatak da se upravo za upalu uha propisuje najviše antibiotika.
Mnogo je različitih faktora zbog kojih djeca imaju veću vjerojatnost za razvoj upale uha, naročito upale srednjeg uha, od odraslih.

Kao prvo, dječji organizam se ne može boriti protiv infekcija, jer se njihov imunološki sistem još razvija. Drugi razlog ima veze s Eustahijevom cijevi u dječjem uhu. Eustahijeva cijev čini vezu između nosa i uha kojom se vrši ventilacija uha, a dječja Eustahijeva cijev je kraća i ravnija nego u odraslih. To omogućava lakši ulazak mikroorganizama u srednje uho uzrokujući infekciju koja može dovesti do upale srednjeg uha.
 
Sva su djeca osjetljiva na upale uha, ali postoje ona koja imaju veći rizik od oboljenja. To su uglavnom dječaci, djeca koja idu u vrtić, ona čija su braća imala česte upale uha, djeca koja su izložena pasivnom pušenju i ona koja imaju astmu ili neku drugu alergijsku bolest.
Šta sve može dovesti do upale uha
 
Do upala uha najčešće dolazi u ljetnim mjesecima kada se ljudi češće kupaju u moru ili bazenima. Stalno izlaganje uha vodi može uzrokovati gubitak cerumena (smolasta žuta masa koja kod dužeg nakupljanja poprima smeđu boju). Ako cerumena nema, voda iritira kožu zvukovoda (dio vanjskog uha koji predstavlja kanal prosječne dužine 2,5 cm, a smješten je između ulaza u zvukovod na ušci i bubnjića koji označava granicu sa srednjim uhom) te smanjuje kiselost u uhu koja ima zaštitno svojstvo. Kada se ta ravnoteža naruši, dolazi do razmnožavanja bakterija i upala. Takva upala uha je upala vanjskog dijela uha, zvukovoda i često se zove plivačko uho.
 

Također, do upale uha može doći i prekomjernom upotrebom štapića za uši, jer se njima zapravo cerumen nabija u dublje dijelove uha, a i koža se oštećuje te je kao takva osjetljiva na infekcije. 

Simptomi upale uha

Ponekad je upalu uha kod male djece teško otkriti, jer su neki od simptoma temperatura, nesanica, nervoza, što se vrlo lako može pojaviti kod različitih bolesti. Ipak, jaki plač koji počinje naglo i drugačiji je od drugih može nam biti jedan od znakova. Kod veće djece lakše je znati šta ih boli.

Kada je vrijeme za liječnika

Upala uha kod djece je vrlo bolna i zato roditelji odmah trebaju potražiti liječničku pomoć i to naročito ako se dijete žali na bol u uhu duže od jednog dana, ako uz to ima i visoku temperaturu ili ako mu iz uha curi sekret (gnoj ili krv).
 

Prevencija je važna

Ne možete u potpunosti zaštititi dijete od upala uha, ali možete znatno smanjiti rizik. Djeca koja idu u vrtić, izloženija su raznim infekcijama te su češće i bolesna. Ako je dijete sklono bolesti i čestim upalama uha, nije preporučljivo da ide u kolektiv. Jedan od faktora koji povećava rizik za upalu je i izlaganje djeteta duhanskom dimu.