Natjerati muškarca da ode ljekaru prilično je teško. Ali, tu je statistika koja kaže da češće umiru od bolesti koje bi bile lako izlječive da su obavili preglede na vrijeme.

Sami znate koje bolesti kruže u vašoj porodici/obitelji pa prema tim informacijama krenite obavljati prve preglede. Rani pregledi su dobri jer omogućuju i rano otkrivanje bolesti, pravovremenu terapiju i sprečavanje daljnjih komplikacija.

 

Redovne kontrole

Svakako biste trebali kontrolisati krvni pritisak, šećer u krvi i razinu holesterola. Da bi osigurali dobre nalaze, živite aktivno i pazite na prehranu.

  

 

Muškarci između 30. i 50. godine

Ova starosna skupina zahtjeva kontrolu holesterola, ali svakih pet godina. Također provjeravajte (svake tri godine) krvni pritisak, šećer u krvi i opće zdravlje organizma. Oko 50. godine pojavljuju se problemi s vidom, pa biste i na te preglede trebali obratiti pažnju. Razmislite o kolonoskopiji i pravovremenim pregledom spriječite nastanak raka debelog crijeva i prostate.

Stariji od 50 godina

U ovim godinama posjeti ljekaru bi trebali postati redoviti. Pratite tjelesnu težinu i visinu svake godine, krvni pritisak, i posjetite stomatologa. Razdoblje u životu muškarca između 40 i 65 godina zahtjeva pregled od raka svake godine. Svakih pet godina obavite kolonoskopiju.