U Sarajevu je otvorena privatna Poliklinika OXY sa osnovnom djelatnosti u oblasti hiperbarične i interne medicine. 

U okviru Poliklinike OXY Hiperbarična oksigenska terapija (HBOT) se provodi u višemjesnoj hiperbaričnoj komori pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja. Svaka terapija je pažljivo planirana za svakog pacijenta individualno u zavisnosti od objektivno procijenjenog zdravstvenog stanja.

Proces pružanja HBOT obavlja medicinsko-tehnički kadar Poliklinike OXY kojeg čine liječnici specijalisti interne medicine, medicinske sestre i tehničari, te operateri za pultom. Tokom terapije o pacijentu se brine cjelokupni tim: pratilac koji je tokom terapije u neposrednom kontaktu sa pacijentom u komori, operater za pultom koji preko monitora prati sve pacijente i koji je u stalnoj komunikaciji sa pratiocem, te liječnik koji je dostupan u svakom momentu da pomogne savjetom ili koji u slučaju potrebe može da uđe u komoru u samom toku terapije.

Liječnici predstavljaju osnovu medicinskog tima Poliklinike OXY. Nakon upoznavanja sa medicinskom istorijom i medicinske evaluacije pacijenta, liječnik donosi odluke vezane za njegovo liječenje i terapiju i odgovoran je za sprovođenje HBO terapije. Kod pacijenata sa hroničnim nezarastajućim ranama liječnici kontinuirano prate stanje rane, koja se svakodnevno previja i obrađuje. Također, liječnik vrši procjenu o potrebi uključivanja dodatnih oblika terapije ili mišljenja drugih liječnika odgovarajuće specijalnosti.

Uloga medinskih sestara/tehničara pokriva sve faze vašeg boravka u Poliklinici OXY – od samog ulaska u prostorije Poliklinike, pa do momenta vašeg odlaska kući. Medicinske sestre/tehničari pripremaju pacijente za HBO terapiju, pomažu liječnicima prilkom pregleda, vrše previjanje u previjalištu uz nadzor liječnika, dok u fazi pripreme pacijentu mjere pritisak i nivo glikemije, te skreće liječniku pažnju ukoliko neki od parametara odstupa od uobičajenih.

Posao medicinske sestre/tehničara je i da bude pratilac pacijentima u komori tokom HBO terapije. Veoma je važna njihova vještina procjene i pružanja pomoći kod različitih potreba pacijenta, jer ta vještina pozitivno utiče na realizaciju veoma specifične HBO terapije i olakšava, umanjuje ili potiskuje mnoge subjektivne probleme koji mogu da prate pacijente dok prolaze kroz proces liječenja.

Šta je to Hiperbarična Oksigenska Terapija (HBOT)

Hiperbarična oksigenska terapija (HBOT) podrazumijeva udisanje čistog oksigena u prostoru sa povišenim atmosferskim pritiskom (komora u obliku prostorije ili cijevi).Hiperbarična komora posjeduje mogućnost povećanja atmosferskog pritiska do tri puta, te pod ovim uslovima vaša pluća mogu prihvatiti više oksigena u odnosu na udisanje čistog oksigena pri normalnom atmosferskom pritisku.

Vaša krv prenosi ovaj oksigen kroz vaše tijelo, što pomaže borbi protiv različitih uzročnika bolesti i stimuliše oslobađanje određenih  supstanci koje promoviraju izlječenje (npr- faktori rasta i stem ćelije).

Sva tkiva vašeg organizma zahtijevaju dovoljnu snabdjevenost oksigenom u cilju normalne funkcije. Prilikom tkivnog oštećenja, potrebne su veće količine oksigena sa ciljem preživljavanja. Povećanje oksigena u krvi, privremeno normalizuje nivo gasova u krvi i tkivnoj funkciji što unapređuje liječenje i borbu protiv bolesti.

U okviru Poliklinike OXY, možete dobiti i usluge slijedećih specijalističkih i subspecijalističkih savjetovališta:

  1. Endokrinološko - dijabetološko savjetovalište
  2. Savjetovalište za kardiovaskularne bolesti (kardiologija, angiologija)
  3. Savjetovalište za pripremu vrhunskih sportista, ronilaca i rekreativaca
  4. Savjetovalište za preventivnu medicinu

Više informacija možete dobiti direktno u Polikliniku OXY:

PZU Poliklinika OXY

Adresa :
Dobrinjske bolnice 16
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Telefon : +387 33 861 512 
Telefon : +387 33 862 167
Mobitel : +387 62 524 549 
E-mail : [email protected]

www.poliklinikaoxy.ba

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - Petak
08.00 - 16.00