Glavobolja se pojavljuje kao simptom. Može varirati u intenzitetu od blage do snažne boli. Također, može biti kratkotrajna, dugotrajna ili hronična bol. Može se manifestirati narazličitim područjima glave, od boli koja se pojavljuje iza očiju do one koju osjetimo na zatiljku, a može nas jednostavno boljeti i cijela glava. 

Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu koja nije osjetila glavobolju, a razlozi pojave mogu biti različiti. Jedan od glavnih krivaca glavobolje u posljednje vrijeme upravo je statičan način života, odnosno uredski poslovi koji zahtijevaju rijetko izlaženje iz zagušljivog prostora, cjelodnevno gledanje u monitor, kao i premalo fizičke aktivnosti. Veoma jaka glavobolja naziva se migrenom, a ona dolazi s nizom svojih specifičnih simptoma. Može trajati i do tri dana te osobu potpuno onesposobiti za obavljanje svakodnevnih obveza, a smatra se da, između ostalog, nastaje uslijed određenih poremećaja cirkulacije u mozgu.

Zašto dolazi do glavobolje i kako je tretirati?

Glavobolja se pojavljuje kao simptom. Može varirati u intenzitetu od blage do snažne boli. Također, može biti kratkotrajna, dugotrajna ili hronična bol. Može se manifestirati narazličitim područjima glave, od boli koja se pojavljuje iza očiju do one koju osjetimo na zatiljku, a može nas jednostavno boljeti i cijela glava.

Do glavobolje dolazi zbog različitih uzroka, poput stresa i dehidracije, upale sinusa te gripe i infekcija, već spomenutog napora očiju zbog gledanja u računar ili zbog toga što su osobi potrebne naočale za vid, a uzročnik može biti i vanjski uticaj, poput neprozračenog ili zadimljenog prostora.

Glavobolja se može spriječiti i zdravom ishranom, te hidracijom tokom dana, koja uključuje minimalno šest čaša vode dnevno. Kada ste u uredu, pogotovo onom kojeg dijelite s više osoba, često ga tokom radnog vremena i prozračite.

Migrena onemogućuje normalno funkcionisanje

Kao što je već napomenuto, migrena je vrlo jaka glavobolja, a od nje pate više žene nego muškarci. Brojke govore kako su čak 75 posto oboljelih od migrena žene, a jedan od razloga tome su hormonalne promjene do kojih dolazi zbog mjesečnice, trudnoće i menopauze. Ova jaka bol okarakterisana je i kao „napad“, a često se opisuje kao pulsirajuća bol na jednom dijelu glave. Simptomi variraju od osobe do osobe, mada mnogi uz pojavu migrene osjećaju vrtoglavicu, mučninu, postaju vrlo osjetljivi na svjetlost, glasne zvukove, mirise a nerijetko i na dodir.

Migrena se može pojaviti, kao i glavobolja, zbog različitih uzroka. Na primjer, kod nekih osoba se može pojaviti zbog izloženosti jakoj svjetlosti, zbog promjene vremena, buke, nedostatka sna, pa čak i nakon konzumiranja nekih namirnica, poput sira, čokolade i vina.

Kod migrene možete sebi pokušati samostalno pomoći i akupresurom, na način da palcem pritišćete između obrva 7-10 sekundi.

Kako pobijediti glavobolju i migrenu?

  • pazite na ishranu – važno je zdravo se hraniti
  • pazite na to da ste dovoljno hidrirani tokom dana
  • prozračite redovno prostorije u kojima boravite
  • smanjite rizik od stresa
  • kada dođe do glavobolje ili migrene, pokušajte odspavati
  • pokušajte se malo razgibati kako bi se pojačao protok krvi
  • kako bol ne bi rasla, već kod prvih simptoma boli možete pokušati s paracetamolomkoji će otkloniti glavobolje blagog do umjerenog intenziteta, no uvijek se možete posavjetovati sa svojim ljekarom.

Važno je napomenuti da postoji veliki broj uzroka i vrsta glavobolja i migrena i zbog toga se kod učestalih bolova važno obratiti ljekaru te svakodnevno pratiti u kojim se trenucima javljaju bolovi te imaju li kakvih dodatnih simptoma.