Naučnici iz Fred Hutchinson Centra za istraživanje karcinoma iz Seattlea pronašli su novu, revolucionaranu metodu za liječenje akutne limfoblastične leukemije, objavio je britanski list "Independent".

Naučnici su izvijestili javnost o izvanrednom uspjehu terapije u sklopu koje T-stanice imunološkog sistema ciljaju stanice raka. Ta revolucionarna terapija koja koristi stanice imunološkog sistema kako bi napale metastatske tumore pozdravljena je kao promjena paradigme u liječenju raka.

Potpuna remisija

Pacijenti s naprednim rakom krvi, za koje se očekivalo da neće živjeti duže od pet mjeseci, došli su do potpune remisije, bez bilo kakvih znakova da se bolest vraća, otkrili su naučnici.

U sklopu ispitivanja, T-stanice pacijenata (vrsta bijelih krvnih stanica) u laboratoriju su programirane na način da identificiraju i napadnu stanice tumora, a više od 90 posto slučajeva kod ukupno 35 bolesnika s akutnom limfoblastičnom leukemijom otišlo je u potpunu remisiju.

U druga dva klinička ispitivanja koja su uključivala oko 40 pacijenata s ne-Hodgkinovim limfomom ili kroničnom limfocitnom leukemijom, više od 80 posto pacijenata reagiralo je na liječenje. Oko polovina njih bila je u potpunoj remisiji do 18 mjeseci.

Terapija nije pomogla svima

Specijalisti za rak pozvali su na oprez kada su u pitanju prvi pokušaji terapije T-stanicama, navodeći da terapija nije pomogla svima, kao i da su neki pacijenti iskusili popratne toksične reakcije i umrli. Međutim, rekli su i da su poboljšanja viđena kod nekih pacijenata, kojima nije pomogao niti jedan drugi način liječenja, bez presedana.

Doktor Stanley Riddell iz Centra za istraživanje raka u Seattleu izjavio je kako se većini sudionika ispitivanja davalo dva do pet mjeseci života.

"Ovo je izvanredno, bez presedana u medicini da budem iskren - dobiti ovako pozitivnu stopu kod pacijenata s uznapredovalim rakom", poručio je.

(NajDoktor/Fena)