U BiH će 18. aprila prvi put biti obilježen Dan prava pacijenata uličnom akcijom dijeljenja informativnih brošura i letaka građanima ispred sarajevske Katedrale Srca Isusovog u centru grada.

Prema riječima Merime Spahić, predstavnice udruženja za razvoj društva "Kap" koje provodi projekat promocije prava pacijenata, u narednom periodu će se u sklopu kampanje o pravima i obavezama pacijenata razgovarati i na okruglim stolovima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

U okviru projekta "Moje pravo" krajem godine bit će uručene i nagrade za najboljeg doktora i najbolju bolnicu, o čemu će glasati građani i pacijenti putem online ankete.

Cilj kampanje je upoznavanje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima i odgovornostima koje imaju tokom boravka u bolnici, kako bi se informisanjem dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Spahić je u izjavi za NajDoktor.ba podsjetila da je kampanja počela 7. aprila na Svjetski dan zdravlja svečanim otkrivanjem Povelje s osnovnim pravima i obavezama pacijenata u BiH u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu i Banjoj Luci.

Prema njenim riječima u BiH usvojeni su mnogi zakoni u raznim oblastima, uređeni prema svjetskim standardima. No, problem je, kako ističe, što se zakoni često ne provode u praksi i to uglavnom zbog nedovoljnog informisanja onih na koje se ti zakoni odnose. 

"Usvajanje zakona uglavom ne prati i adekvatno informisanje o tome šta ti zakoni predstavljaju u praksi i koje su posljedice njihovog kršenja. Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata je specifičan jer se odnosi na one građane koji su uglavnom lošeg zdravstvenog stanja, i trebaju stručnu i humanu pomoć medicinskih radnika. Pacijent često ne zna koja su njegova prava, pa stoga ne može ni da ih traži", kaže Spahić.

Udruženje za razvoj društva "Kap", uz podršku Ambasade SAD-a u BiH provodi višemjesečni projekat promocije prva pacijenata u bolnicama na području cijele BiH.

(NajDoktor.ba)