Madeži su dobroćudne pigmentne promjene na koži. Većina madeža su bezopasni, ali postoje i oni s većom šansom za nastanak melanoma u njima i zbog toga je redovan pregled veoma važan u ranom otkrivanju melanoma.
Madeže koje imamo od malena zovemo urođenim madežima, a sve ostale madeže stečenima. Najveći broj njih se pojavljuje tokom prvih 20 godina života, a ostali madeži mogu nastati i kasnije.
 
Tokom ljetnih mjeseci neophodno je posebno obratiti pažnju na mladeže. Samo jedna opekotina od sunca može udvostručiti rizik za obolijevanje od melanoma.
 
Obični ili regularni mladeži su najčešće veličine do 6 mm u promjeru, jednobojni, od svjetlo smeđe do crne boje, simetričnog izgleda, jasnih rubova koji nastaju tokom prvih 20 godina života.

Atipični madeži se od ostalih madeža razlikuju po svojoj veličini, boji, izgledu i obliku. Kada atipični madež ima histopatološke karakteristike koje su daleko bliže melanomu nego tipičnom madežu, postavlja se dijagnoza displastičnog madeža.
 
Melanomi se najčešće razvijaju na područjima tijela koja su bila izložena suncu kao što su leđa, noge, ruke i lice. No, mogu također nastati i na područjima koja nisu puno izložena suncu kao što su tabani, dlanovi i korijen nokta. Ti skriveni melanomi češće se javljaju kod tamnoputih osoba.
 
 
Znakovi koji upućuju na melanom:
 
  • pigmentirana (naročito crna ili tamno plava) mrlja ili madež koji se povećava
  • promjene boje postojećeg madeža, naročito širenje crvene, bijele i plave pigmentacije u okolno tkivo
  • promjene u značajkama kože iznad pigmentiranog mjesta kao što su promjene u čvrstoći ili obliku
  • znakovi upale kože koja okružuje već postojeći madež
Druge sumnjive promjene na madežu su:
 
  • ljuskavost
  • svrbež
  • širenje pigmenta iz madeža u okolnu kožu
  • pojava iscjetka ili krvarenja

Kako zaštiti mladeže?

Najbolja zaštita za mladeže je ista kao i zaštita cjelokupne kože od prekomjernog UV zračenja.
Ukoliko nikada ne pocrvenite na suncu, postepeno dobijete preplanulu boju (ten), ukoliko nemate znake oštećenja kože od sunca, to znači da ste dobro zaštitili mladež i cijelu kožu. Mladeže ne treba pokrivati ničim, ni hanzaplastom ni gazom, već ih treba tretirati i štititi kao i okolnu kožu.

 

oznake:   mladežiljetosunce